69

Hoogleraar: hoorcollege is uit de tijd, gooi alles online

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie over academisch onderwijs: '.. ik vrees de kooi waarin zelfs de beste honoursstudenten als baby's worden behandeld'

Hoogleraar Jan Derksen heeft het gehad met ‘gapende, etende en pratende’ studenten. In plaats van ouderwetse hoorcolleges zou de toekomstige universiteit moeten ‘fuseren met het internet’, zegt hij woensdag in de Volkskrant.

Derksen is hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bekend van Opvoeden in een tijd van zelfverheerlijking (2009). Zaterdag schreef hij in een ingezonden brief aan de Volkskrant de frustratie over het academische onderwijs van zich af. Woensdag licht hij in de krant toe, een aantal citaten:

Studenten worden steeds meer gepamperd met ‘competentiegericht onderwijs’ en ‘leerdoelen’. Zelf noemen ze dit kleuterbouwwerk al ‘school’. En gelijk hebben ze, want de universiteit is veel te schools geworden…”

“Geef studenten de vrijheid om hun eigen interesses na te jagen. Colleges kunnen het internet op. Toetsen kunnen ook online worden afgenomen. Leuke bijkomstigheid is dat er flink kan worden bezuinigd op managers en gebouwen.”

“Natuurlijk, als je stopt met pamperen vallen er heel veel studenten af. Maar dat is helemaal niet erg, er zijn er toch veel te veel. Als studenten langer willen studeren is dat prima, maar dan wel op eigen kosten.”

“.. ik vrees de kooi waarin zelfs de beste honoursstudenten als baby’s worden behandeld. Nu moeten ze zich aan alle eisen houden die van bovenaf zijn verordonneerd. Hun nieuwsgierigheid wordt aan banden gelegd. Dat heeft niets met wetenschappelijke vooruitgang te maken. Natuurlijk, de hoogleraar zal altijd een gids blijven. Professoren zouden sowieso meer op didactische kwaliteiten moeten worden geselecteerd. Dat gebeurt nu veel te weinig.

Volkskrant: Hoogleraar: Verplaats colleges naar het internet

Geef een reactie

Laatste reacties (69)