265

Hoogleraar: Piet-debat gevolg van ‘golf van nationale domheid’

Hoogleraar heeft verrassing voor Nieuwsuur-presentator op pakjesavond ... Ongenuanceerde mening veroorzaakt discussie op Twitter

Verbazing op sociale media na het zien van Nieuwsuur. Een gesprek met een hoogleraar aan de Universiteit Tilburg over de Zwarte Pieten-discussie leek zelfs presentator Joost Karhof te verrassen, alsof er geen voorgesprek met de gast geweest was.

Het fragment met Van den Brink begint op 26.15 min.
Het gehele Nieuwsuur-item over Sinterklaas begint op 20.30 min.

Hoogleraar Gabriël van den Brink noemde de Zwarte Pieten-discussie mogelijk het gevolg van een “golf van nationale domheid”. De hoogleraar, werkzaam aan de Universiteit Tilburg, liet een weinig genuanceerd geluid horen in de studio bij presentator Joost Karhof. Natuurlijk mag iedere gast zijn eigen mening hebben, ook als die stevig is, maar hier leek de presentator nauwelijks van terug te hebben.

Sinterklaas is een kinderfeest, zei Van den Brink, en waarom maken we ons niet druk over zaken die belangrijker zijn dan dat?

Aandacht voor discriminatie

Volgens de hoogleraar is er veel meer aandacht voor discriminatie gekomen in de afgelopen jaren, maar dit had volgens hem geen relatie tot daadwerkelijke gevallen van discriminatie in de samenleving. Het bewijs daarvoor was lastig af te lezen van het door hem meegenomen uitdraai’tje van een grafiek met een stijgende lijn.

Van den Brink vind dat het publieke debat rond Zwarte Piet vooral een “hoge amusementswaarde” heeft en daarom een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Het leek er even op dat Karhof de hoogleraar uitnodigde om dan volgend jaar weer naar de studio te komen, maar of kijkers daar op zitten te wachten, daar zijn de meningen over verdeeld:

Geef een reactie

Laatste reacties (265)