16

Hoogleraar: PvdA moest zorgplan wijzigen door fout CPB

Inkomensafhankelijk eigen risico zou geen 200 miljoen, maar 2 miljard opleveren zegt hoogleraar ziektekostenverzekering. CPB wijst kritiek van de hand

Door een inschattingsfout van het Centraal Planbureau (CPB) moest de PvdA ten onrechte het voorgestelde eigen risico in het verkiezingsprogramma tussentijds wijzigen. Dat betoogt hoogleraar ziektekostenverzekering Wynand van de Ven vandaag in NRC Handelsblad.

Volgens Van de Ven heeft het CPB de besparing door de introductie van een inkomensafhankelijke eigen risico in de zorg, sterk onderschat. Het voorstel van de PvdA zou niet 200 miljoen euro opleveren, maar 2 miljard euro. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Het CPB wijst de kritiek af. Het Planbureau stelt in een reactie dat Van de Ven uitgaat van een prijsgevoeligheid inclusief een eigen risico voor de huisarts, maar vrijwel alle politieke partijen houden de huisarts buiten het eigen risico.

De wijziging kwam PvdA-leider Job Cohen op veel kritiek te staan, onder meer van CDA-leider Jan Peter Balkenende. Die verweet Cohen weg te lopen voor eerder gemaakte keuzes.

Op de foto: de directie van het CPB

Geef een reactie

Laatste reacties (16)