99

Hoogste dreigingsniveau blijft gelden in Brussel

Update: Politie vraagt om sociale media-stilte ... Scholen en metro blijven op maandag gesloten ... Ook zondag hoogste staat van paraatheid in Brussel … Maar hoe bang moeten we zijn? ... In Hannover zou aanslag zijn verijdeld

De aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag houden de wereld in hun greep. Hoewel velen beseffen dat dit precies is wat IS wil, lijkt het niet helemaal te lukken de angst van ons af te schudden. Hoe reëel die angst is, is niet duidelijk, maar in Brussel geldt vooralsnog tot zondagmiddag het hoogste dreigingsniveau.

Eerder werd in Hannover al een wedstrijd afgelast, omdat er een dreiging van terreur zou zijn. In hoeverre dat achteraf terecht was, is niet direct duidelijk omdat de betreffende minister daar ‘vanwege veiligheidsredenen’ niet op in kon gaan. NRC schrijft zondag over de afgelaste wedstrijd dat als die niet was afgezegd, terroristen een aanslag hadden kunnen plegen. NRC:

Als de wedstrijd Duitsland-Nederland dinsdag niet zou zijn afgelast, hadden terroristen een aanslag kunnen plegen in het stadion van Hannover. Dat hebben bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten tegenover de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung bevestigd.

De bronnen gaan er volgens de Duitse zondagkrant vanuit dat de terroristische groep nog ergens rondloopt en alsnog een aanslag kan plegen. Niemand werd dinsdag opgepakt.

Drie bommen moesten in het stadion ontploffen en twee er buiten; één op een busstation en één op een treinstation.

Zondag landde een vliegtuig van Turkish Airlines vroegtijdig in Canada, omdat er een bommelding was gedaan. Het vliegtuig was onderweg naar New York.

Een ander toestel van KLM dat net wilde opstijgen vanuit Londen naar Amsterdam, werd teruggeleid naar het vliegveld, omdat twee mannen zich verdacht gedroegen en oogcontact met de stewardess vermeden. Ook zouden de twee vreemde gebaren hebben gemaakt. Ze zijn uit het vliegtuig gehaald, waarna het toestel met snuffelhonden doorzocht werd en alsnog kon opstijgen.

Nu.nl meldde zaterdagavond dat hackersgroep Anonymous zou beweren bewijs te hebben dat Islamitische Staat van plan is zondag wereldwijd aanslagen te plegen. Pas in een laatste alinea schrijft de nieuwswebsite dat het bericht volgens Anonymous zelf niet correct is, maar dan is het leed al geschied: gewaarschuwd is voor aanslagen in Frankrijk, Libanon, Italië, Indonesië en de Verenigde Staten. Eén van de “potentiële doelwitten” zou een worstelwedstrijd in Atlanta zijn, maar de FBI heeft inmiddels ontkracht dat er bewijs zou zijn voor een dreiging.

In de nacht van dinsdag op woensdag maakten ook al twee vliegtuigen van Air France een noodlanding op de vliegvelden Halifax en Salt Lake City, omdat er sprake was van telefonische bommeldingen.

Voor wat betreft Brussel lijkt de dreiging vooralsnog serieus. Zondagmiddag komt de Belgische Nationale Veiligheidsraad bijeen, bestaande uit een aantal ministers, om te bekijken of het dreigingsniveau aangepast moet worden of niet. Minister Jambon (Binnenlandse Zaken) zei zaterdag dat het niveau zolang als het moet op vier zal blijven staan.

De advocaat van een van de handlangers van de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam heeft zaterdag op de Franse radiozender LCI verklaard dat Abdeslam zich in Brussel zou willen opblazen. De advocaat berust zich op de verklaring van haar cliënt, Hamza Attou, die Abdeslam van Parijs naar België heeft gereden. “Mogelijk droeg hij explosieven op zijn lichaam, maar die heeft mijn cliënt niet gezien.” De mannen werden drie keer aangehouden, maar mochten alle drie de keren gewoon doorrijden.

Maar de verhoogde terreurdreiging is niet voorbij als Abdeslam gepakt of gedood is, zegt de Belgische overheid. De regering houdt rekening met meerdere verdachten. “Daarom ook die grote machtsconcentratie”, aldus minister Jambon.

Update 16.50
In België is het gebouw van Medialaan, het moederbedrijf van VTM, Q-Music en anderen, is zondag uit voorzorg ontruimd. De politie is er ter plaatse en onderzoekt het gebouw met explosievenhonden. Ook het station van Mechelen werd door een bommelding tijdelijk ontruimd.

Hoogste terreurdreiging blijft gelden in Brussel

Update 18.45
Het hoogste dreigingsniveau blijft voorlopig van kracht in Brussel. Dat heeft premier Charles Michel tijdens een persconferentie laten weten. In overige delen van België geldt dreigingsniveau drie.

Maandag blijft ook de metro in Brussel gesloten. Ook scholen blijven gesloten. Maandagmiddag zal wederom vergaderd worden over de terreurdreiging en zal wederom bekeken worden of het niveau verlaagd kan worden of gehandhaafd blijft. “We vrezen een aanslag als in Parijs”, aldus premier Michel. “Niemand is tevreden of gelukkig met deze situatie, wij ook niet”, maar de regering zou er alles aan gedaan hebben om de situatie te normaliseren. De premier kon verder niet specifiek ingaan op de dreiging.

Update 21.30
De Franse politie doet zondag wederom een beroep op de burger. De politie verspreidde een foto van de derde overleden dader van de aanslagen van 13 november aan het Stade de France, in de hoop zijn identiteit te kunnen achterhalen.

Update 21.50

Vanwege diverse politieacties heeft de politie in Brussel gebruikers van sociale media verzocht gaarne geen informatie te verspreiden over lopende acties. De politie vreest dat de mogelijke aanslagplegers met gebruik van sociale media hen anders een stap voor kunnen zijn.

Op Twitter reageert men verdeeld op het verzoek; enerzijds wordt het serieus genomen, anderzijds wordt des Twitter gereageerd met foto’s met poezen onder de hashtag #BrusselsLockdown.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)