128

Hoort koning Willem-Alexander hiertussen?

Heftige kritiek op bezoek koning en Koenders aan Saoedi-Arabië ... Van Ojik: 'We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat'

Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zijn onderweg naar de Saoedische hoofdstad Riad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend bekendgemaakt. Abdullah overleed donderdagnacht aan de gevolgen van een longontsteking. De Nederlandse regering bracht gisteren al condoleances over aan de Saoedische regering, maar stuurt nu dus ook een zeer zware delegatie naar het land. Op die beslissing is veel kritiek, ook uit de Kamer.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer over de kwestie spreken. Hij noemt het ‘ongepast‘ dat Nederland een afvaardiging stuurt op zo’n hoog niveau: 

Saoedi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het. Eerst was er het biertje met Poetin, nu is we de rouwplechtigheid in Saoedi-Arabië. Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders.

Ook vanuit D66 is er veel kritiek. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma twitterde zaterdagochtend:

Kan iemand me uitleggen waarom de koning de overleden Saoedische leider Abdullah eer gaat bewijzen? #doodstraf #lijfstraffen #onderdrukking”

Ook D66-fractieleider Pechtold was kritisch, maar hield het subtiel:

Jammer dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen dit weekend… #Saudi-Arabië

PVV-leider Wilders nam evenmin een blad voor de mond:

Waanzin. Eer aan een overleden dictator van een barbaars land?

Cc-foto: ANP, rouwenden verzamelen zich om het graf van koning Abdullah in Riyad

Geef een reactie

Laatste reacties (128)