11

Houd de tweetdief!

Herkenbaar? Jij maakt een briljante grap en iemand anders gaat er met de eer vandoor

Dit overkwam ook freelance schrijver Olga Lexell, uit Los Angelos, regelmatig. Op Twitter maakte ze de ene na de andere grap maar zag dat andere Twitteraars haar grappen klakkeloos overnamen, zonder haar naam hierbij te vermelden. Ze besloot hier iets aan te doen en schakelde hierbij Twitter in, meldt NRC zondag

Lexell, zelf freelance schrijver, poste regelmatig haar grappen op Twitter om ze ‘uit te testen’ maar zag dat haar mede-gebruikers er vaak met haar grappen vandoor gingen. Ze sprak het sociale mediabedrijf Twitter hierop aan maar die waren niet meteen enthousiast toen Lexell hen benaderde. Uiteindelijk plaatste Lexell dit bericht online: 

Twitter gebruikt wettelijke bevoegdheid
Nadat dit bericht massaal geliked werd besloot Twitter toch in actie te komen en zijn wettelijke bevoegdheid in te zetten om tweetjatters op te sporen en de ‘gestolen berichten’ te verwijderen. En deze manier van werken is inmiddels opgenomen in de statuten van Twitter. Als Twitter nu een tweet verwijdert in verband met plagiaat, wordt met het account van de ‘tweetdief’ een automatisch bericht gedeeld, waarin aan zijn of haar volgers wordt uitgelegd waarom dat is gedaan. Kortom: je wordt dus en plein public te kijk gezet.
Via een formulier op de site van Twitter kan nu ook elke Twitter-gebruiker een klacht indienen. Als die klacht gegrond blijkt, wordt de tweet binnen een paar dagen verwijderd. Vervolgens heeft de ‘tweetdief’ tien dagen om te reageren op het verwijderen van zijn of haar tweet. 

NRC.nl: Grappen op Twitter stelen blijft niet ongestraft. Dan weet je dat
Foto cc: mkhmarketing

Geef een reactie

Laatste reacties (11)