287

HRA-spook duikt weer even op

Zelfs geruchten over einde villasubsidie zijn taboe ... Wilders lost direct waarschuwingstweet: 'Nieuwe verkiezingen!'

Een artikel op de nieuws- en opiniesite Elsevier heeft tot enige commotie in de media geleid. PVV-leider Wilders dreigde meteen met strafmaatregelen tegen de coalitie die hij gedoogt, c.q. gijzelt. Het overwegen van versobering van de hypotheekrenteaftrek, ook wel bekend als villasubsidie, zal tot gevolg hebben dat hij het kabinet laat vallen twitterde de PVV’er.

Lazy King
Of het echt waar is dat de coalitie nadenkt over beperking van de hypotheekrenteaftrek is de vraag. De Volkskrant, die de papieren editie opent met de commotie, schrijft dat ‘diverse betrokkenen’ in ‘coalitiekringen’ verzekeren dat er geen sprake van is. Elsevier, dat het tegenovergestelde beweert, baseert zich eveneens op anonieme bronnen.

Minister van Economische Zaken en CDA-leider Maxime Verhagen verzekerde enkele weken gelden dat geen enkel onderwerp taboe is bij nieuwe bezuinigingen. Rutte stelde dit weekend nog tegenover De Telegraaf dat het kabinet de omstreden aftrek, die ervoor zorgt dat vermogende Nederlanders ‘gratis’ wonen, “niet in het vizier” heeft. Eén van de redenen daarvoor zou zijn is dat aanpak van de villasubsidie niet meteen op de korte termijn geld oplevert en het politiek een te groot risico is.

De Volkskrant zet in een apart artikel de mogelijkheden op een rij. Die zijn onder het vorige kabinet door ambtenaren bedacht maar de vraag is of de huidige coalitie er iets mee durft te doen.

Hoe serieus de ‘hernieuwde’ dreiging van Wilders voor nieuwe verkiezingen genomen moet worden is eveneens ernstig de vraag. VVD en CDA zullen waarschijnlijk weinig trek hebben in een nieuwe gedoogcoalitie met de PVV als Wilders het kabinet laat vallen. Het resultaat zou een minder rechtse regering zijn, of zelfs een coalitie met de PvdA. Echte vraag is of Wilders en zijn aanhang banger zijn voor dat laatste dan voor het HRA-spook.

cc-foto: FaceMePLS, Beeld Lazy King van kunstenaar Alain Séchas in park Sonsbeek te Arnhem

Geef een reactie

Laatste reacties (287)