53

Huidige dertigers verdienen voor het eerst minder dan hun ouders

Met name in de laagste inkomensgroep zal het voor komende generaties steeds moeilijker worden hun maatschappelijke positie te verbeteren. De huidige dertigers verdienen namelijk voor het eerst sinds tientallen jaren minder dan hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University en het ministerie van Sociale Zaken. Er werd een vergelijking gemaakt met wat de huidige 35-jarigen nu en hun 35-jarige ouders toen verdienden, uiteraard gecorrigeerd voor inflatie.

Uit de resultaten kwam naar voren dat 49% van de huidige generatie financieel minder te besteden heeft dan hun ouders. ‘Het is aannemelijk dat daarmee voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een nieuwe generatie slechter af is dan de voorgaande,’ zegt Daniël van Vuuren, een van de auteurs van de studie en hoogleraar economie aan Tilburg University, tegen het Financieele Dagblad.

Vooral de verschillen tussen mensen met een vaste baan en een uitzendcontract lopen steeds meer op. Ook het toenemende aantal ZZP’ers heeft het beduidend moeilijker op het gebied van inkomenszekerheid. Het eindpunt van deze trend is nog lang niet in zicht. Van Vuuren: ‘De platformeconomie bijvoorbeeld speelt nu nog een kleine rol, maar haar belang groeit wel sterk met de razendsnelle opkomst van bedrijven zoals taxidienst Uber en maaltijdbezorger Deliveroo. Tegenover de hogere flexibiliteit die deze bedrijven van jongeren vragen, staat een minimale sociale bescherming.’

Cc-foto: Scott & Elaine van der Chijs

Geef een reactie

Laatste reacties (53)