Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huis VS geeft leger meer bevoegdheden in eigen land

  •  
15-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-terreurverdachte_guantanamo300.jpg
Amerikaanse terreurverdachten komen voortaan in handen van het leger. Wet maakt ook sluiting Guantanamo onmogelijk
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteravond ingestemd met een omstreden nieuwe defensiewet, meldt de Volkskrant. In de wet is onder meer vastgelegd dat personen die worden verdacht van het beramen van terreuraanslagen, in hechtenis worden genomen door militairen, en niet door justitie zoals dat nu het geval is bij burgers. De nieuwe wet staat ook toe dat het leger terreurverdachten onbeperkt in hechtenis houdt. Mensenrechtenadvocaten hebben hier fel tegen geprotesteerd.
De wet maakt ook de sluiting van het gevangenenkamp Guantanamo Bay op Cuba vrijwel onmogelijk. Terreurverdachten mogen niet naar de VS worden overgebracht en het wordt het moeilijker om Guantanamo-gevangenen over te dragen aan derde landen die bereid zijn hen op te nemen.
De sluiting van Guantanamo Bay was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama. De Amerikaanse president had gedreigd zijn veto te gebruiken tegen de nieuwe regels, maar is nu akkoord gegaan met een iets afgezwakte versie. Die is tot stand gekomen in onderhandelingen met de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben, aldus de Volkskrant. De Senaat moet nog stemmen over de nieuwe wetgeving.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.