12

Huiseigenaren willen meer belasting betalen

Omgekeerde wereld: bewoners dienen bezwaar in tegen te lage WOZ-waarde van hun huis

Normaal zijn huiseigenaren blij als de WOZ-waarde van hun woning naar beneden gaat, want dan hoeven ze minder belasting te betalen. Maar nu blijkt dat bewoners steeds vaker bezwaar maken tegen die lage belasting, sterker nog ze willen juist de WOZ-waarde verhogen.

Bewoners doen dit, omdat ze daarmee denken hun huis voor een hogere prijs te kunnen verkopen. De WOZ-waarde is iets andere dan de verkoopwaarde van een huis, maar toch wordt de WOZ-waarde door kopers gebruikt als indicatie voor de waarde van een woning.

Een andere reden om een hogere WOZ-waarde te willen is dat huiseigenaren hopen minder rente te hoeven betalen aan de bank. Dat ze dan wel meer belasting moeten betalen, nemen ze voor lief.

Gemeenten geven aan dat ze meer bezwaren tegen een lage WOZ-waarde hebben ontvangen dan ooit. Sommige gemeenten wijzen zelfs hun bewoners op de nadelen van een lage waarde. In Urk bijvoorbeeld roept de gemeente huiseigenaren op te controleren of hun WOZ-waarde niet te laag is.

Ook het bedrijf WOZ-specialisten ziet een forse stijging in de aanvragen. In de voorgaande jaren kwam er nauwelijks een verzoek tot verhoging van de WOZ-waarde binnen, nu krijgen ze er twee tot vijf per week. Toezichthouder Waarderingskamer, die de waarden controleert, krijgt steeds meer vragen van gemeenten over hoe om te gaan met het verzoek tot verhoging. Er zijn nog geen exacte cijfers over het aantal bezwaren.

Hoewel een hogere WOZ-waarde meer geld oplevert aan de gemeentekas, werken gemeenten niet graag mee aan de gevraagde verhogingen. Volgens de wet mogen burgers bij bezwaar geen financiële nadelen ondervinden. De wet wordt aangepast en straks worden dus alle bezwaren door de gemeenten beoordeeld.

De stijging van het aantal bezwaren komt volgens deskundigen doordat de WOZ-waarde van alle woningen in Nederland binnenkort openbaar is. Via een site zijn straks alle bedragen op te zoeken.

cc-foto: JT
NOS: Bezwaar: graag meer belasting

Geef een reactie

Laatste reacties (12)