Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Huizenmarkt verlamd door onzekerheid'

  •  
07-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-huizencrisis300_01.jpg
Regeerakkoord laat starters in limbo 
Het kabinet Rutte II laat starters in het ongewisse over hun kansen op de woningmarkt. Onbegrijpelijk, zegt de Stichting Starter, die opkomt voor de belangen van starters op de woningmarkt, woensdag in de Metro.
De stichting reageert hiermee op de mededeling van stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) dat vanaf volgende week donderdag geen startersleningen meer worden verstrekt:
Na de onduidelijkheid over de inkomensafhankelijke zorgpremie, blinkt Rutte II nu uit in onduidelijkheid over de woningmarkt en met name voor de starters
Het probleem, zo schrijft Metro, is dat na 1 januari alleen nog hypotheken bestaan die je volledig moet aflossen. De hypotheekrente is ook alleen nog fiscaal aftrekbaar voor leningen die maandelijks worden afgelost. Startersleningen worden weliswaar afgelost, maar niet vanaf jaar één, aldus SVn. Bij een starterslening hoeft de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaald te worden.
Volgens de stichting is nog niet alle hoop overboord, omdat in het regeerakkoord wel positief wordt gesproken over de starterslening.
Maar “een consument die onzeker is, besteedt niet”, zegt Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM. Ook Hans André La Porte van de Vereniging Eigen Huis hekelt de onzekerheid die het regeerakkoord teweegbrengt.
Wij krijgen honderden telefoontjes van mensen die verwachten dat hun kosten zó stijgen dat ze afhaken op de huizenmarkt.”
Maar ook volgens De La Porte laat het regeerakkoord ruimte voor hoop. Het is alleen de vraag of de nieuwe minister voor Wonen Stef Blok (VVD) genoeg bevoegdheden zal hebben om snel in te grijpen in de woningmarkt.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.