29

Human Rights Watch: Khadaffi gebruikt clustermunitie

Mensenrechtenorganisatie vermoedt dat troepen van Khadaffi vaker clusterbommen inzetten

Troepen van Khadaffi zouden bij de belegering van de west-Libische stad Misrata clustermunitie hebben gebruikt. Dat beweert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Donderdagavond ontploften volgens hen drie clusterbommen in de wijk El-Shawahda.

Human Rights Watch vermoedt op basis van eigen onderzoek dat troepen van Khadaffi vaker clusterbommen gebruiken. De ontdekking werd gedaan door een verslaggever van The New York Times. Hij vond sporen terug van in Spanje geproduceerde MAT-120 120 mm mortieren. Deze bommen openen zich in de lucht om vervolgens 21 minibommen te verspreiden, meldt de mensenrechtenorganisatie op haar website.

Hoeveel slachtoffers de clusterbommen hebben gemaakt, weet Human Rights Watch nog niet. De Libische regeringswoordvoerder Mussa Ibrahim zei vrijdagavond in een persconferentie dat het ondenkbaar is dat Libië clustermunitie gebruikt in strijdt tegen de opstandelingen.

Als we deze bommen gebruiken zou het bewijs voor dagen of weken blijven liggen, terwijl we weten dat de internationale gemeenschap massaal aanwezig is in ons land. Daarom kunnen we niets doen wat ons zou criminaliseren, ook niet als we criminelen zouden zijn.

Steve Goose van Human Rights Watch zegt dat de bommen vooral worden ingezet rondom residentiële gebieden. “Het gebruik van deze bommen vormt een groot risico voor burgers, zowel tijdens de aanvallen en daarna ook vanwege de nog-niet-ontplofte bommen.” Honderden landen over de hele wereld hebben clustermunitie veroordeeld en verbannen uit de legermunitie. “Libië moet ook stoppen met het gebruik van deze wapens en burgers beschermen tegen de dodelijke restanten die deze bommen achterlaten”, aldus Goose.
cc-foto: Human Rights Watch

Geef een reactie

Laatste reacties (29)