2

Huur een buitenlander als vriend

Dienst van expats slaat aan in Japan

Terwijl hier in Nederland de liberale VVD buitenlanders met een vingertje maant Nederlands te spreken (en ondertussen de financiering van taallessen stopt) pakken in Japan twee ondernemende expats het heel anders aan. Ze verhuren zichzelf aan Japanners die graag met buitenlanders omgaan.


Gaikokujin (Japans voor vreemdeling) Rental is een site waarop expats zich te huur aan kunnen bieden als gezelschap voor Japanners. De dienst werd eind vorig jaar opgezet door een Amerikaan en een Australiër die beiden al jaren in Japan wonen. Aanvankelijk boden ze alleen zichzelf aan maar de vraag is zo groot dat nu ook anderen te huur zijn. In principe zijn ze voor iedereen te huur, zo lang het verzoek de wet maar niet overtreedt.

De site Tofugu interviewde de oprichters en vroeg om wat voor verzoeken het gaat. Het voorbeeld wordt genoemd van een vrouw die een expat zocht om te helpen bij het kopen van een cadeau voor haar buitenlandse echtgenoot. In andere gevallen gaat het om sociaal contact en Engels te kunnen spreken of om wat hulp bij vertaalkwesties.

Op de site wordt ook wel kritiek geuit, bijvoorbeeld dat de expats worden aangeprezen als ‘product’ en in een winkelmandje gestopt moet worden. Dat zou de in Japan toch al sterk levende racistische gevoelens van superioriteit versterken.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)