94

Hypocriete Boris Johnson vreest massale migratie en strijd om voedsel door klimaatcrisis

Als landen te weinig klimaatmaatregelen nemen, wacht de moderne wereld wellicht hetzelfde lot als het Romeinse rijk, zo heeft Boris Johnson gewaarschuwd aan de vooravond van de klimaattop COP26 in Glasgow.

“De mensheid, de beschaving, de samenleving kunnen zowel achteruit als vooruit gaan”, waarschuwt Johnson, gastheer van de klimaattop. “Wanneer dingen fout beginnen te gaan, kunnen ze met buitengewone snelheid fout gaan. Je zag dat met de val van het Romeinse rijk.”

“Mensen moeten niet denken dat de geschiedenis eenrichtingsverkeer is”, aldus de classicus. Johnson voorziet “zeer ingewikkelde geopolitieke gebeurtenissen” als de temperatuur op aarde te veel stijgt door de uitstoot van broeikasgassen. Hij denkt daarbij onder meer aan verwoestijning, “strijd om water en voedsel” en “massale verhuizingen van mensen”.

Volgens de Britse premier is het daarom van het grootste belang om volgende week tijdens de klimaattop afspraken te maken om de opwarming van de aarde af te remmen. “Anders hebben we een echt probleem voor de mensheid.”

In eigen land ligt Johnson onder vuur omdat zijn regering te weinig doet tegen de klimaatcrisis. Zo verlaagde hij deze week de heffingen op korte, binnenlandse vluchten.

Johnson zelf vloog deze week naar Rome voor overleg met de leiders van de G20-landen. “Veel landen doen nog steeds te weinig”, zei zijn woordvoerder daar tegen journalisten. Volgens Johnson hebben de G20-landen “die hun economieën hebben gebouwd op het verbanden van vuile fossiele brandstoffen” een grote verantwoordelijkheid.

De Nederlandse staatssecretaris van Klimaat Dilan Yesilgöz (VVD) reist komende week ook af naar Glasgow. In een interview met NRC Handelsblad laat ze weten niet al te ambitieus te zijn. “Ik ben niet zo van steeds hogere doelen stellen zonder te weten hoe ik ze ga halen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (94)