88

Ibn Ghaldoun: in 2010 ook al fraude

Eerder: Eindexamendiefstal nóg omvangrijker, niet 15 maar 25 examens gestolen op de middelbare school ... Alleen examens Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard

Op de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun zijn in aanloop naar de eindexamens in totaal 25 examens gestolen. Dat meldt onder meer de NOS. Eerder bericht van de Onderwijsinspectie dat er 15 examens zouden zijn gestolen, bleek onjuist. Alle gestolen examens zijn ongeldig verklaard. De leerlingen van de middelbare school moeten alle examens over doen.

Updates onderaan

Leerlingen in de rest van het land hebben woensdag opgelucht adem kunnen halen. Zij hoeven de betreffende examens niet over te doen. Donderdag om 18.00 uur wordt de normering van het vmbo-examen economie bekendgemaakt. De leerlingen van het vmbo-tl (theoretisch leerweg) horen in de loop van de dag of ze geslaagd zijn.

Eerder werd het vwo-Frans examen met een dag uitgesteld, nadat bekend werd dat een gestolen kopie rond ging.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kwam woensdagavond met “goed” en “slecht” nieuws. Dekker:

“Het goede nieuws is dat er aan de hand van een cijfermatige analyse geen sprake is van collectieve fraude op school- of regionaal niveau”, het slechte nieuws is dat er meer examens gestolen bleken te zijn dan aanvankelijk aangenomen.

Wat de directe gevolgen voor de school zijn, is nog niet duidelijk. In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de omvangrijke fraude. PVV en CDA willen allebei dat er een grens wordt gesteld aan wat “maatschappelijk aanvaardbaar is”. Vertaling: ze zien het liefst dat de school wordt gesloten.

Werder werd een natuurkundeleraar op non-actief gezet. Zijn zoon is een van de verdachten van de diefstal. De geschorste leraar stelt dat hij onschuldig is en neemt daarom geen advocaat in de arm. De man is tevens oud-directeur van de school.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de examens in en buiten Rotterdam verkocht. Leerlingen hebben tot vrijdag de tijd om zich vrijwillig te melden bij hun schooldirecteur wanneer zij op welke manier dan ook hun examen met voorkennis hebben gemaakt. Ze kunnen dan het examen overdoen. Wanneer na de diploma-uitreiking bekend wordt dat er sprake is van geweest van fraude, wordt het diploma alsnog ingetrokken. De leerlingen die zichzelf aangeven worden in contact gebracht met de politie “en zijn daarmee niet uitgesloten van rechtsvervolging”.

De koepel van Islamitische scholen is opgelucht dat het debacle in principe alleen het Ibn Ghaldoun betreft. Yusuf Altuntas, directeur van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) over het grote aantal gestolen examens: “Daar ben ik wat minder positief over, maar of het nu om twee vakken gaat of om 24 vakken, het is triest genoeg.” Hij noemt de diefstal dan ook “diep triest en teleurstellend”.

Update donderdag:
De grootschalige examenfraude fraude op Ibn Ghaldoun blijkt geen indident. In 2010 bleken docenten al examens te verbeteren voordat ze naar de tweede corrector gingen. Rector Bart Renders biechtte dit dinsdagavond op bij Knevel & Van den Brink. Volgens hem staan deze incidenten echter los van de huidige fraude en is er in de tussentijd geen fraude meer gepleegd, omdat de betrokken docenten werden ontslagen.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)