Laatste update 17:11
22

Kee & Van Jole: ‘Idealen ChristenUnie gelijk aan die van GroenLinks’

Bij De Nieuws BV bespraken Peter Kee, parlementair journalist van Pauw, en Joop-eindredacteur Francisco van Jole het Kamerdebat over het verslag informateur van informateur Tjeenk Willink. Volgens Kee was het het saaiste debat in jaren maar Van Jole viel toch een paar opmerkelijke zaken op. Zo stelde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers dat zijn partij idealen nastreeft en zette die vervolgens op een rij: milieu, onderwijs, rechtvaardigheid en vrijheid. Opvallend afwezig: een specifiek christelijk ideaal. “Dit zijn ook de idealen van GroenLinks”, aldus Van Jole.

Hij vind ook de rol van Asscher opvallend, die meteen als eerste Rutte interrumpeerde en onderzoekend vroeg naar de posities van de VVD op voor de ChristenUnie belangrijke onderwerpen als abortus en onderzoek naar erfelijke ziekten. Rutte stelde dat hij geen zin had zijn verkiezingsprogramma voor te gaan lezen.

Kee maakte de luisteraars deelgenoot van de felle kritiek die in Haagse kringen op Asscher te horen is omdat hij de VVD voor het blok wil zetten met de eis van loonsverhoging voor leraren. Volgens Kee leidt dat tot woeste reacties van andere partijen en zal hij zijn toon moeten matigen.

Van Jole is juist enthousiast over de harde eisen van Asscher. “Het lijkt alsof hij geleerd heeft van het succes van Jeremy Corbyn.”

Geef een reactie

Laatste reacties (22)