Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iedere week een milieuactivist vermoord

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-vermoordeactivist_ChutWutty300.jpg
Aantal moorden op activisten en journalisten neemt sterk toe
711 Activisten en journalisten zijn de afgelopen tien jaar vermoord omdat ze zich inzetten voor landrechten en de bescherming van wouden. Dat meldt Trouw woensdagmiddag. Uit een rapport van Global Witness blijkt bovendien dat het jaarlijkse aantal slachtoffers in de afgelopen drie jaar is verdubbeld.
De daders van de moorden gaan vaak vrijuit als blijkt dat regeringen en bedrijven betrokken blijken, schrijft Trouw. Volgens Global Witness is er sprake van een “verborgen crisis” in de milieubescherming. Er is een gebrek aan informatie en de rapportering op nationaal en internationaal niveau schiet tekort. “De internationale gemeenschap moet deze misdadige strijd om wouden en land stoppen”, zegt een woordvoerder. “Het is belangrijker dan ooit om het milieu te beschermen, maar het is ook nog nooit gevaarlijker geweest dan nu.”
De meeste moorden vinden plaats in Brazilië, Colombia, de Filipijnen en Peru. De landrechten worden er vooral bedreigd door de grootschalige landbouw, mijnbouw en waterkrachtcentrales, aldus Trouw.
Foto voorpagina: Cambodjanen rouwen om Chut Wutty, een activist die zich inzette tegen illegale woudkap. Trouw: Aantal moorden op milieuactivisten neemt sterk toe
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.