22

Ierland krijgt junk-status

Update: Europese Commissie noemt junk-status 'onbegrijpelijk'

Kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service heeft Ierland dinsdagavond de ‘junk’-status gegeven. Dat betekent dat de meeste beleggers Ierland geen geld meer mogen lenen omdat de kans op wanbetaling groot is.

De junkstatus betekent dat het risico voor investeerders toeneemt en dat het land meer rente moet betalen voor nieuwe leningen. Moody’s is van mening dat Ierland een financieel noodpakket nodig heeft alvorens ze weer terug mag keren naar de internationale kapitaalmarkten.

Ierland liet onlangs weten dat ze tot 2013 aan zijn verplichtingen kan voldoen. Daarna zou het land moeten putten uit noodleningen. Woensdag presenteert trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie – een voortgangsrapport over Ierland. Volgens NRC zal die belissing leiden tot discussie binnen de EU over de vooringenomenheid van de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars.

Update 14.20:
Verlagen van kredietwaardigheid van Ierland door Moody’s is volgens de Europese Commissie onbegrijpelijk. Pia Ahrenkilde, woordvoerster van de Europese Commissie liet tijdens een persconferentie weten:

Ierland is op weg om de overheidsfinanciën te herstellen en het bancaire systeem te hervormen.”

Donderdag presenteert het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie een voortgangrapport over Ierland.
NRC: Moody’s: Ierse staatobligaties evenveel waard als ‘rommel’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)