Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsland bedankt voor EU-lidmaatschap

  •  
13-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijsland300.jpg
IJslanders trekken toetredingsverzoek uit 2009 in
IJsland heeft laten weten niet langer bij de Europese Unie te willen horen. Het land diende in 2009 een toetredingsverzoek in, maar meldt nu dat deze geannuleerd kan worden. Dat schrijft onder meer de Britse krant The Guardian.
De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, Gunnar Bragi Sveinsson,heeft zijn Letse ambstgtenoot daarvan op de hoogte gesteld. Letland is momenteel voorzitter van de EU.
IJsland diende in 2009 een toetredingsverzoek in, nadat het hard was getroffen door een economische crisis. Doordat de IJslandse kroon bijna gehalveerd was in waarde, geloofde de linkse regering dat toetreding tot de EU de economie weer zou kunnen aanwakkeren.
Daar denkt de sinds 2013 geïnstalleerde centrum-rechtse regering nu anders over. De minister schrijft op zijn website:
De belangen van IJsland zijn beter gediend buiten de Europese Unie.
The Guardian meent dat de ware reden voor het intrekken van het toetredingsverzoek ligt bij de visquota. Visserij vormt een belangrijk onderdeel van de IJslandse economie; het is nooit helemaal duidelijk geworden hoe Brussel en Reykjavik de verschillen in visie hierover zouden gaan overbruggen.
Met veel moeite is het IJsland gelukt om uit de crisis te herrijzen. Deze week nog werd bekend dat het BNP over 2014 een recordniveau heeft bereikt.
cc-foto: Fred Mancosu

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.