82

IJsland wil toch niet bij EU

Centrumrechtse regeringscoalitie schrapt verzoek tot toetreding EU

De IJslandse centrumrechtse regeringscoalitie heeft het verzoek tot toetreding tot de EU geschrapt. Parlementariërs van beide partijen hebben dat vrijdag kenbaar gemaakt, al moet het parlement van de eilandstaat er nog wel over stemmen.

In 2009 diende IJsland in Brussel een toetredingsverzoek in, nadat de economie van het land voor de Icesave-bankencrisis was ingestort. Eerder was de regering van premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, die in mei 2013 aantrad, al gestopt met de toetredingsonderhandelingen. In februari sprak de premier nog: “IJsland staat open voor onderhandelingen, maar de winkel staat niet te koop”. Sinds 2009 heeft het land over 27 van de 33 benodigde hoofdstukken onderhandeld. 11 van de onderwerpen zijn reeds succesvol afgesloten, maar de relatief nieuwe premier heeft besloten de onderhandelingen stop te zetten.

IJsland is altijd al verdeeld geweest over het EU-lidmaatschap. Uit een publieke peiling bleek onlangs dat 67,5 procent van de stemmers graag een referendum over dit onderwerp zou willen, waaronder zestig procent van de coalitie-stemmers. De premier acht het onderwerp echter niet belangrijk genoeg voor een referendum.

Naar verwachting legt de regering de stap komende week voor aan de volksvertegenwoordiging.

The Parliament: Icelanders want referendum on EU accession continuation

cc-foto: Quinet

Geef een reactie

Laatste reacties (82)