76

IJzeren Teeven volhardt: 250 Syriërs welkom, niet één meer

Staatssecretaris weigert meer vluchtelingen op te vangen ... Aantal vluchtelingen loopt op tot meer dan drie miljoen

Uit het door oorlog verscheurde Syrië vluchtten zo’n drie miljoen burgers, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezinsleden. Een groot deel van de vluchtelingen wordt in de regio opgevangen, een aantal mag op uitnodiging naar Europa. Zo vangt Duitsland tienduizend Syriërs op en kunnen er in Noorwegen duizend terecht. In Nederland is volgens staatssecretaris Fred Teeven slechts plaats voor 250. Tot groot ongenoegen van de oppositie.

Volgens de Verenigde Naties komt het aantal Syrische vluchtelingen de komende weken boven de drie miljoen uit. De organisatie wil dan ook dat Europese landen meer gaan doen en ‘veel meer Syriërs opnemen’. Maar daar moet staatssecretaris Teeven niet aan denken. Ook de oppositie wil dat Nederland meer vluchtelingen uitnodigt, om te voorkomen dat moeders met kinderen, gehandicapten en zieken voor hun reis afhankelijk worden van mensensmokkelaars.

Vrijdag liet de staatssecretaris nog weten van meer hulp niets te willen weten. Volgens hem zijn de vluchtelingen beter af in de regio. “De oplossing ligt in de regio, niet hier”, aldus Teeven.  Ook benadrukt hij dat het overgrote deel van de Syrische aanvragen voor een verblijfsvergunning, van Syriërs die op eigen houtje naar Nederland zijn gekomen, wordt ingewilligd.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is er echter niet gerust op. Het duurt allemaal veel te lang volgens hem.

Er zitten 150 vluchtelingen te wachten in Libanon, omdat er nog geen onderdak voor hen is in Nederland. Alleen de honderd mensen uit Jordanië kunnen voorlopig in Nederland terecht. Er is veel te laat begonnen met het selecteren van huizen voor deze mensen.’ Voordewind roept Teeven op sneller te werken.”

Ook is de situatie in Libanon en Jordanië volgens hem veel nijpender:

Elke dag stromen er nog vluchtelingen de grens over, vanuit Syrië, maar nu ook vanuit Irak. De opvang in de regio veroorzaakt spanning. Alleen al in Libanon zitten anderhalf miljoen vluchtelingen, op een bevolking van vier miljoen. Het is zo druk. De appartementen en hotels zitten vol, en de kampen ook.

Dat VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dan ook aan de bel trekt is niet zo gek. Begin dit jaar riep het Nederland al op om meer vluchtelingen uit Syrië op te nemen. Aan minister Timmermans schreef UNHCR samen met een aantal andere organisaties:

Uitbreiden van het aantal beschikbare plaatsen is wel het minste dat in deze inktzwarte situatie kan worden gedaan. De huidige terughoudendheid vinden wij gezien de schaal van de Syrische crisis niet op zijn plaats.

Maandag komen de eerste uitgenodigde Syrische vluchtelingen in Nederland aan.

De Volkskrant: Teeven blijft erbij: meer dan 250 Syriërs is onmogelijk

cc-foto: Veiligheid en Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (76)