72

‘Ik had Wilders moeten corrigeren’

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over de 'miezerig mannetje'-aanval op Pechtold ... 'Wilders paste debat-truc toe omdat hij klem zat'

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft voor het eerst gereageerd op de kritiek op haar functioneren. In het Radio 1-programma De Overnachting zei Van Miltenburg dat ze er niet aan twijfelt dat ze op de juiste plek zit. Op de vraag of ze zichzelf een goede Kamervoorzitter vindt, antwoordde ze: “Ja!”. Wel stelt ze dat ze Wilders publiekelijk had moeten corrigeren toen hij D66-leider Pechtold uitmaakte voor ‘miezerig mannetje’. In het programma blikt ze terug op dat moment en op de beledigingen aan het adres van vice-voorzitter Arib.


Van Miltenburg: Ik had Wilders moeten corrigeren door Joop-nl

Ze is blij dat interviewer Patrick Lodiers over het miezerig-mannetje moment begint zegt ze in het interview (beluister hierboven fragment) omdat ze wil uitleggen dat ze beter niet kon ingrijpen. Ze reconstrueert hoe Pechtold de PVV-leider klem zette met een scherpe vraag. Volgens Van Miltenburg opende Wilders daarom de persoonlijke aanval op Pechtold, om de aandacht af te leiden. “Als ik toen had ingegrepen, was hij daarin geslaagd.” Ze prijst Pechtold dat hij zich niet uit het veld liet slaan en vasthield aan zijn vraag, namelijk of Wilders zich wilde distantiëren van de neo-nazi’s die nadrukkelijk aanwezig waren bij de PVV-manifestatie op het Malieveld. Wel meent Van Miltenburg dat ze Wilders na afloop van die confrontatie had moeten corrigeren en in de handelingen had moeten laten opnemen dat Kamerleden niet uitgescholden moeten worden in het parlement.

Over de kwestie Arib, waarbij Wilders twitterde dat hij nooit zal wennen aan een voorzitter van Marokkaanse komaf, zei ze dat ze nooit reageert op tweets maar zich beperkt tot wat er in de Kamer zelf gebeurt. Volgens haar was dat ook niet nodig omdat Kamerleden meteen zelf voor Arib opkwamen via Twittter. Wel had ze Arib gebeld om haar steun te betuigen.

Natuurlijk kwam ook haar wankele positie als Kamervoorzitter uitgebreid ter sprake. Daarover wilde ze niet veel kwijt. Ook weigerde ze antwoord te geven op de vraag of ze de rijksrecherche heeft ingeschakeld om onderzoek te doen naar het lekken van informatie uit de vergaderingen van het presidium.

“Ik denk dat ik nog steeds veel te brengen heb en de meerderheid van de Kamer steunt mij daar volkomen in”, zegt Van Miltenburg in de Overnachting. Haar positie kwam publiekelijk ter discussie te staan na een artikel in de Volkskrant vorige maand. Acht fractievoorzitters uitten daarin anoniem kritiek op haar voorzitterschap. De functie zou een maatje te groot voor haar zijn en haar optreden in de Tweede Kamer zou “een lijdensweg” zijn, aldus de anonieme klagers.
Van Miltenburgzei in de uitzending:

Ik probeer het zo goed mogelijk te doen. En ik denk elke dag: ik moet het beter doen dan ik het gisteren heb gedaan.

Toen ze het artikel in de Volkskrant onder ogen kreeg ontsnapte er “wel een krachtterm uit mijn mond”, zei de Kamervoorzitter: “Als je staat te vloeken, ben je niet niet geëmotioneerd.”

Aan opstappen heeft de Kamervoorzitter echter nooit gedacht. “Ik zie daar helemaal geen reden voor”, zei ze. “Ik ga met heel veel plezier naar mijn werk.”

Van Miltenburg zei dat ze van haar moeder heeft geleerd om door te gaan en vasthoudend te zijn. Ze zei ook dat je politiek een wereld is met rauwe omgangsvormen. “Daar ben ik in gehard”, aldus de Kamervoorzitter.

De Overnachting: Anouchka van Miltenburg

Zie ook NRC: Kamervoorzitter ziet geen reden om te vertrekken

Video: de confrontatie tussen Wilders en Pechtold

Foto-cc: Cabinet Office

Geef een reactie

Laatste reacties (72)