Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ik heb geen schuldgevoel'

  •  
29-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
zalm_300_04.jpg
Zalm over ABN Amro die de samenleving miljarden kostte en nu particuliere aandeelhouders weer winst moet gaan opleveren
Wanbeleid bij ABN Amro heeft de samenleving miljarden gekost. Hoe groot de schade precies is valt nog niet te zeggen maar dat kan tot 10 miljard zijn. Mede daarom is er door het kabinet drastisch bezuinigd op allerlei voorzieningen. Nu komt ABN Amro weer in handen van particuliere beleggers die er winst mee willen maken.
ABN Amro topman en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) was te gast bij Buitenhof om te praten over de aanstaande beursgang. Interviewer Marcia Luyten wilde weten of de bank van plan is de restschuld aan de samenleving nog te gaan vergoeden als er straks weer winst wordt gemaakt. Die vraag is logisch omdat de bank hetzelfde eist van klanten die bijvoorbeeld het schip in gaan met hun hypotheek. Zalm antwoordde dat er juridisch geen sprake is van schuld. Maar moreel wel, wierp Luyten tegen. Daar heeft hij niets mee te maken, zegt Zalm. Het wanbeleid dateert van voor zijn tijd. “Ik heb geen schuldgevoel. Ik heb een mooie bank neergezet.”
Kortom: die miljarden van de samenleving zijn nu winst voor de beleggers.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.