423

‘Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…’ Maar wat?

ZDF-presentator haalt fel uit naar vreemdelingenhaat ... Honderden Duitse prominenten nemen het op voor vluchtelingen ... Burgemeester Heidenau overweegt extra beveiliging na bedreigingen

Bij de NOS zien we zo’n reactie nog niet zo snel voorbijkomen; ZDF-presentator Dunja Hayali haalt op Facebook fel uit naar alle vluchtelingenhaat die ze over zich heen krijgt in de comments. Persoonlijk aanvallen, maar ook aanvallen op vluchtelingen in het algemeen. Van directe ‘fuck you, vluchteling’ – Hayali komt oorspronkelijk uit Irak – tot de vergoelijkte ‘ik heb niets tegen vluchtelingen, maar…’ opmerkingen. ‘Maar wat?’ vraagt Hayali de vluchtelingenhaters.

Met haar emotionele relaas slaat ze de spijker op zijn kop:

De vluchtelingen, die alles achter zich hebben gelaten, huis, werk, leven, waardigheid en toekomst… De vluchtelingen die in de zee zinken, stikken in de vrachtwagen, worden verkracht omdat ze van ons een zakcentje willen? Asielparasieten? Asielparasieten bestaan niet. Het recht op asiel is een mensenrecht […] Wie zijn wij om anderen te verbieden om het beste na te streven voor zichzelf en hun kinderen?

In Nederland wordt nauwelijks keiharde weerstand tegen vluchtelingenhaat geboden, zoals in Duitse media wel het geval is. Veel liever onderzoekt men hoe vluchtelingen precies in Nederland aankomen, bijvoorbeeld door gebruik van Facebookgroepen en schetst men een idyllisch vluchtelingenbeeld zoals NOS zaterdag doet, of zoals NRC-journalist Gert van Langendonck eerder al deed in het artikel ‘Vluchtelingen naar Europa: een geweldig avontuur’

Burgemeester Heidenau bedreigd, prominenten springen in de bres voor asielzoeker

Ook in Duitsland heerst er echter flinke verdeeldheid over het vluchtelingenprobleem. Voorstanders helpen de vluchtelingen met onder meer opvang en scholing. Rechtsextremisten demonstreren en steken woningen in de fik

De burgemeester van het Duitse Heidenau, die ruimte biedt aan zo’n 250 vluchtelingen in een oude bouwmarkt, krijgt het nu ook te verduren en wordt door rechtsextremisten bedreigd vanwege zijn barmhartigheid. Hij overweegt extra beveiliging in te zetten. In Heidenau braken eerder al rellen uit omdat de rechtsextremisten geen vluchtelingen, veelal afkomstig uit door oorlog verscheurde landen als Syrië, in hun buurt willen.

De krant Bild, gewoonlijk bekend vanwege de zucht naar sensatie, lanceerde eerder al een campagne om de vluchtelingen juist welkom te heten. De krant publiceerde onder meer vluchtelingen en mensen die hen helpen met het actielogo Wir helfen, wij helpen. Woensdag trok de krant al de vergelijking met DDR-burgers, die voor de val van de Muur naar het Westen vluchtten. In Bild am Sonntag pleiten nu honderden prominenten voor een ‘open Duitsland’. Vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) zegt in de krant:

Duitsland is een sterk en meevoelend land. Opruiers moeten het beeld van Duitsland niet bepalen, juist wel die mensen die met gevoel en verstand helpen.

De minister van Financiën, Wolfgang Schäuble van het CDU, vult met het oog op de opvang van de vele vluchtelingen aan:

Aan geld zal het niet liggen, maar de wijze waarop we met de vluchtelingen omgaan, bepaalt het beeld voor de toekomst.

Zaterdag zijn in Dresden meer dan duizend mensen de straat opgegaan om vluchtelingen in Duitsland welkom te heten. De betogers demonstreerden hiermee ook tegen de gewelddadige demonstraties van afgelopen week in Duitsland van extreemrechts. De tegenactie kreeg dan ook de naam ‘Anti-Nazi-Alliantie’.

Geef een reactie

Laatste reacties (423)