8

‘Ik wil privacywaakhond die ook kan bijten’

VVD en PvdA-Kamerleden willen dat CBP boetes tot 800.000 euro kan uitdelen voor grove privacyschending ... Zoals bij ziekenhuisprogramma waarbij patiënten ongevraagd gefilmd werden op eerste hulp

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet onmiddellijk hoge boetes kunnen uitdelen, vinden coalitiepartijen VVD en PvdA. Staatssecretaris Teeven moet dit volgens de partijen opnemen in zijn wetsvoorstel voor privacy. Teeven wil het CBP niet zoveel macht geven.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil het CBP ook meer bevoegdheid geven, maar vindt dat het College te veel macht krijgt als het én de privacyregels mag bepalen én boetes mag uitdelen wanneer die regels overtreden worden.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP zei in november al dat hij ‘boete-bevoegdheid’ wilde. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden is het met hem eens:

Ik wil een waakhond die niet alleen kan blaffen maar ook kan bijten.”

Het gaat ons om grove schendingen van de privacy. Zoals de situatie dat je bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis wordt binnengereden, en je zonder dat je het weet wordt gefilmd door een cameraploeg van een televisieprogramma.

Hij verwijst naar het tv-programma ’24 uur tussen leven en dood’. In de enige uitgezonden aflevering worden patiënten getoond die binnen komen op de eerste hulp van een ziekenhuis. Zij worden zonder toestemming gefilmd, soms tot in de behandelkamer.

NOS: Tweede Kamer wil sneller boetes voor schenden privacy

Cc-foto: MTSOfan

Geef een reactie

Laatste reacties (8)