Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Illegale verhuur aan toeristen in Amsterdam gaat gewoon door

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
42548952050_16858d9053_k

© cc-foto: Bert Knottenbeld https://flic.kr/p/27PUv4y

De hoofdstad kampt met steeds meer problemen als gevolg van de Airbnb-plaag en heeft de regels en controle aangescherpt. De Telegraaf meldt dat er inmiddels 70 controleurs actief zijn om de woonfraude op te sporen.
"In de eerste helft van dit jaar zijn 61 hotelappartementen gesloten en zijn er bovendien 27 meldplichtboetes opgelegd. Wie niet bij de gemeente meldt aan wie en wanneer hij of zij zijn woning voor vakantie verhuurt, krijgt een boete van 6.000 euro. Geregeld gaat het om particuliere woningen, die tijdens een vakantie worden verhuurd, maar te vaak komt de gemeente ook panden tegen die stelselmatig worden verhuurd als illegaal hotel. „Daarom heeft het stadsbestuur duidelijke, strenge regels gesteld. En die worden ook intensief gehandhaafd”, legt de woordvoerder uit."
Niettemin gaat de grootschalige verhuur nog steeds door via sites als Airbnb, constateert onder meer Amsterdammer Rickert van der Vlies. Hij wijst op een appartement dat onderdak biedt aan maar liefst 16 bedden: “Hoe kan dit in godsnaam daar nog op staan?”
Dezelfde expoitant verhuurt via booking.com een woning met acht bedden.
Wereldsteden als Parijs willen de plaag van Airbnb en consorten aanpakken door de gegevens van de verhuurders op te eisen omdat een meldplicht, zoals die ook in Amsterdam is ingevoerd, op grote schaal wordt ontdoken. Airbnb weigert die gegevens te verstrekken met een beroep op de privacy. Nogal hypocriet omdat het bedrijf in China wel alle gegevens aan de autoriteiten verstrekt.
"Voor Airbnb is registratieplicht een gruwel. De zogenaamde ‘hosts’ vrezen zich bekend te moeten maken bij hun gemeente elke keer dat er wordt verhuurd. Op die manier komen de ‘spookhotels’ snel bovendrijven. Dat zijn panden die uitsluitend worden gebruikt voor toeristenverhuur en niet meer voor bewoning. Ook vrezen verhuurders belasting te gaan betalen bij een meldingsplicht."
Airbnb en consorten zijn groot geworden vanwege het makkelijk geld verdienen voor verhuurders en enthousiaste verhalen in de media over het internetconcept ‘sharing’. In de praktijk komt het delen er vooral op neer dat ‘sharing’-bedrijven zonder lokale investeringen te doen of werkgelegenheid te scheppen enorme winsten maken, die wegsluizen naar belastingparadijzen en de samenleving laten opdraaien voor alle kosten en lasten.

Meer over:

amsterdam, nieuws, airbnb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.