191

IMF-baas gearresteerd op verdenking seksueel misdrijf

Update: Strauss-Kahn ontkent poging tot verkrachting en verschijnt maandag voor de rechter

De politie van New York heeft de Franse topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag gearresteerd op verdenking van een seksueel misdrijf. De voorman van de Franse Socialistische Partij en directeur van het Internationaal Monetair fonds werd uit de eerste klas cabine van het Air France vliegtuig gesleurd dat op de luchthaven John F. Kennedy in New York klaarstond voor vertrek. Strauss-Kahn zou een schoonmaakster van een hotel in New York hebben gedwongen tot seks.


The Guardian meldt dat de politie in New York een serieuze melding binnen had gekregen van het Sofital hotel in New York. Toen een 32-jarige schoonmaakster zaterdagmiddag Strauss-Kahn’s kamer binnenkwam zou hij naakt op haar afgelopen zijn en haar op bed geduwd hebben, vertelt Paul Browne, woordvoerder van de New York politie. De vrouw wist te ontsnappen, maar nadat de politie was gearriveerd in Strauss-Kahn’s kamer, was de IMF-baas al vertrokken. Zijn telefoon en wat persoonlijke spullen zou hij in de haast hebben achtergelaten.

De 62-jarige Strauss-Kahn is eveneens voorman van de Socialistische Partij (PS) in Frankrijk. Hij wordt gezien als de belangrijkste politicus die het op kan nemen tegen de huidige president Nicolas Sarkozy. De Franse verkiezingen worden in het voorjaar van 2012 gehouden. Strauss-Kahn heeft nog niet officieel bekend gemaakt dat hij de nieuwe voorman van de PS wordt. Ségolène Royal is ook nog in de running voor het partijvoorzitterschap.

In Frankrijk gaan al langer geruchten over Strauss-Kahn’s seksuele escapades. Ook heeft hij altijd moeten vechten tegen kritieken dat hij te veel van luxe houdt om zich een linkse politicus te noemen. Jean-Jacques Bourdin een Franse radiocommentator zei onlangs dat Strauss-Kahn zich als toekomstig leider van de socialisten in een lastige situatie parket heeft gebracht. “Een linkse politicus met veel geld is niet altijd een goede combinatie.”

Econoom Strauss-Kahn was eerder minister van Industrie en Buitenlandse Handel en minister van Financiën in socialistische regeringen in Frankrijk. Nadat hij in 2007 een poging waagde voor het leiderschap van de PS, werd hij directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Update maandag 16 mei

Strauss-Kahn is door het kamermeisje uit een rij onschuldige mannen herkend als de dader, meldt Trouw. De Fransman zelf ontkent dat hij de 32-jarige vrouw heeft aangerand. Zijn vrouw en partijgenoten menen dat hij er is ingeluisd. Zondagavond werkte de topman nog mee aan een medische onderzoek. Maandag moet uit voor de rechter verschijnen.

John Lipsky, de nummer twee van het IMF neemt voorlopen de zaken waar van Strauss-Kahn. Hij leidt vandaag het topoverleg in Brussen over de schuldencrisis van Griekenland, meldt de NOS.

cc-foto: Bixintx

Geef een reactie

Laatste reacties (191)