8

IMF: Banken achilleshiel economisch herstel

Vooral in Europa reden tot zorg. Strenger toezicht op banken vereist, maar internationale consensus hiervoor ontbreekt

Drie jaar na het begin van de financiële crisis blijft de kwetsbaarheid van banken en andere financiële instellingen de zwakke plek van de wereldeconomie. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag. De schuldencrisis heeft de positie van banken opnieuw verzwakt, stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren. Het financiële systeem moet nodig hervormd worden, vindt IMF-directeur José Viñals. Stenger toezicht op de banken is noodzakelijk, maar internationale consensus hiervoor is ver te zoeken.

“De financiële sector blijft de achilleshiel van de economisch herstel”, zei Viñals bij de presentatie van het halfjaarlijkse Global Financial Stability Report. Door de Europese schuldencrisis staat de financiële sector er nu minder goed voor dan een halfjaar geleden, zo meldt NRC.

De stabiliteit van het financiële systeem wordt van twee kanten bedreigd, lichtte de IMF-directeur toe. De hoog opgelopen overheidsschulden worden een steeds nijpender probleem, terwijl veel banken nog nauwelijks zijn hersteld van de vorige financiële crisis.

Vooral in Europa is er reden tot zorg. Om de financiële wereld weer tot rust te brengen, moeten overheden vasthouden aan hun plannen om de tekorten op termijn weer terug te dringen. Daarnaast moet er volgens het IMF ook veel harder worden gewerkt aan de hervorming van het financiële systeem.

Lees meer bij NRC: IMF: Bankensector blijft achilleshiel economie

Geef een reactie

Laatste reacties (8)