92

IMF blij met soepeler 3-procentsnorm

'Haast is niet nodig' ... Recessie voorspeld bij bezuinigingsmeister Duitsland 

Christine Lagarde is blij dat in Europa het het heilig geloof in de 3-procentsnorm wankelt en Nederland meer tijd krijgt de begroting op orde te brengen. De topvrouw brengt een tweedaags-bezoek aan Nederland. Ondertussen wordt duidelijk dat de bezuinigingsdrift de economie nog steeds niet op gang heeft geholpen.

Get Microsoft Silverlight
Lagarde verklaarde tegenover Marielle Tweebeeke van Nieuwsuur dat ze heel blij is dat de Europese Commissie landen als Nedelrand nu meer tijd geeft om hun tekorten af te bouwen. Wel is de vraag hoe lang het uitsel gaat duren. Volgens Lagarde is het belangrijk dat Nederland de noodzakelijke hervormingen ‘kalm en duurzaam’ doorvoert. De storm van de crisis moet tijd krijgen uit te razen, zegt ze.

Die storm lijkt echter nog niet te gaan liggen. Experts waarschuwen dat de meest recente renteverlaging, tot bijna 0, geen of te weinig effect sorteert. Na Spanje , Italië en Frankrijk zal ook Duitsland in een recessie glijden, voorspellen ze. In Duitsland vinden na de zomer verkiezingen plaats en Angela Merkel heeft haar strakke bezuinigingsbeleid tot inzet van de campagne gemaakt. Pogingen van landen als Frankrijk om de teugels te vieren in een poging de economie weer op gang te helpen lopen daardoor spaak.

De Amerikaanse topeconoom Paul Krugman ziet de Europese bezuinigingsdrift met lede ogen aan. De befaamde criticus van het bezuiniginsgeloof krijgt steeds meer bijval nu de resultaten van het beleid uitblijven. Volgens hem is het een misvatting dat de economie op gang geholpen kan worden door drastisch te bezuinigen, integendeel het effect is juist tegevovergesteld. Tegenover The Guardian verklaart hij dat het nu juist de tijd is om de uitgaven te laten stijgen. De problemen die zo gevreesd worden, zoals vergrijzing en de opkomende Aziatische markten, kunnen pas aangepakt worden als de economie weer op stoom is.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)