78

IMF geeft Griekse blunders toe

Intern rapport boven tafel ... IMF boog eigen regels voor bailout Griekenland, onderschatte effecten extreme bezuinigingen op economie ... Ook Europese Commissie bekritiseerd

The Wall Street Journal heeft haar handen weten te leggen op een rapport van het Internationaal Monetair Fonds, waarin het instituut toegeeft grove fouten te hebben gemaakt bij de ‘redding’ van Griekenland. Het rapport zou donderdag pas openbaar gemaakt worden.

In het document – wat door medewerkers van het instituut zelf werd samengesteld – staat onder andere dat het IMF haar eigen regels boog om Griekenland voor steun in aanmerking te laten komen. Naar nu blijkt voldeed Griekenland daarvoor niet aan drie van de vier criteria.

Volgens the Wall Street Journal heeft het IMF onderschat hoeveel schade de Griekse economie en werkgelegenheid zouden ondervinden van de voorwaarden voor de steun. Het ‘redden’ van de Griekse economie zou ook ondergeschikt zijn geweest aan het stabiliseren van de eurozone.

Naast de zelfkritiek van het fonds krijgen ook andere instanties een veeg uit de pan. Zo zou de Europese Commissie zich drukker maken om regeltjes en EU-normen dan om de economische impact van dergelijke afspraken, en zou zij geen zinnige bijdrage hebben kunnen leveren wat betreft hervormingen die groei zouden kunnen bevorderen.

Wall Street Journal: ‘IMF to Admit Mistakes on Greece Bailout

Geef een reactie

Laatste reacties (78)