156

IMF: Nederland moet minder bezuinigen

Kabinet moet focus leggen op gezond maken van economie ... Extra bezuinigingen van 4,5 miljard euro 'onnodig'

Een extra bezuiniging in Nederland van 4,5 miljard euro is volgens het Internationaal Monetair Fonds, overbodig. Een IMF-missie bekeek de afgelopen weken hoe de Nederlandse economie ervoor staat. De conclusie: het kabinet moet zich richten op het gezond maken van de economie op de middellange termijn.


Het kabinet wil dat de begroting in 2014 al binnen de Brusselse norm van 3 procent valt. Het IMF meent dat het effect van de extra bezuinigingen die nodig zijn om dat te behalen, niet zo groot is. Volgens het fonds zal het economisch herstel intreden zodra de huizenmarkt van zijn gat komt.

Subir Lall, het hoofd van de afvaardiging van het IMF:

Als je de Brusselse doelen mist door factoren die buiten je macht liggen, is dat niet zo erg. Het belangrijkste is het beleid en de geloofwaardigheid. Daarmee zit het wel goed.

Volgens Lall is in Nederland ruimte voor optimisme omdat ‘de fundamenten van de Nederlandse economie’ in orde zijn. Er is veel vertrouwen van de financiële markten in ons land.

Het IMF is bij de beoordeling uitgegaan van een groei van ongeveer 1 procent voor volgend jaar. Dit jaar zal de economie volgens het Centraal Planbureau en het IMF nog met een half procent krimpen.

NOS: IMF: extra bezuinigingen niet nodig

Geef een reactie

Laatste reacties (156)