87

IMF-topvrouw verwijt Grieken gebrek aan belastingmoraal en betaalt zelf geen belasting

Christine Lagarde verdient meer dan president Obama maar draagt niets af

De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds IMF dat Griekenland het vel over de oren trekt met draconische bezuinigingen zei tegen The Guardian wel te weten wat de Grieken moeten doen om uit de crisis te komen: gewoon eens belasting gaan betalen. Nu blijkt dat ze het zelf niet doet.
President Obama betaalt wel gewoon belasting als iedere andere

African Consultative Group press conference
Lagarde verdient 375.000 euro per jaar, dat is meer dan de Amerikaanse president Obama. Maar terwijl Obama gewoon netjes belasting afdraagt, steekt Lagarde heel haar vergoeding in eigen zak. Zonder een cent af te dragen. Bovenop haar salaris ontvangt ze ook nog eens een belastingvrije onkostenvergoeding van ruim 65.000 euro.

Vrijdag hamerde Lagarde tegenover The Guardian ongekend hard op de belastingplicht van de Grieken. Ze verklaarde dat ze meer medelijden heeft met Afrikaanse kinderen dan met de Griekse. Bij de Griekse is de ellende immers de schuld van de ouders: ‘Die moeten als ze hun kinderen willen helpen gewoon belasting betalen.’

Ze vertelde dat ze bij verhalen van Grieken die lijden onder de crisismaatregelen steeds moet denken aan de burgers die geen belasting betalen. De uitspraken van Lagarde kwamen op een moment dat Griekenland kampt met een enorme terugval in belastinginkomsten terwijl buitenlandse experts zijn ingevlogen om de belastingdienst te hervormen. De uitspraken van Lagarde leidden tot een storm van kritiek.

De strenge moraal die Lagarde aan de Grieken wil opleggen, geldt naar nu blijkt niet voor haarzelf. Medewerkers van het IMF hoeven nergens belasting te betalen.

The Guardian: Christine Lagarde, scourge of tax evaders, pays no tax

Geef een reactie

Laatste reacties (87)