37

IMF waarschuwt: woningprijzen stijgen te snel

Te harde stijging kan een teken van een aankomende economische crisis zijn ... Oplossing volgens IMF voor Nederland onder meer verlagen van hypotheekrenteaftrek

Haalden we net opgelucht adem omdat de woningmarkt zich weer leek te herstellen, ziet de toekomst er volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toch niet al te rooskleurig uit. De woningprijzen stijgen volgens het IMF namelijk té snel. En een uit de bocht vliegende huizenmarkt is een teken dat vooraf gaat aan een financiële crisis.

Het IMF stelt in een nieuwe analyse dat in veel landen de prijzen van woningen veel harder stijgen dan dat verantwoord is. Hiervoor onderzocht het IMF het historisch gemiddelde van die landen; de woningprijzen stijgen nu harder dan dat gemiddelde.

Die harde stijging is zeker geen applaus waard, waarschuwt het IMF. Sterker nog, het is een gevaarlijke situatie. Uit een ander onderzoek van het fonds blijkt dat aan twee derde van de bankencrises een te ver opgeblazen woningmarkt vooraf ging.

Het IMF maakte een nieuwe index en zette de huizenprijzen af tegen de huren en inkomen.

Australië, Canada, België, Noorwegen en Zweden hebben volgens het IMF de grootste problemen. Zo liggen in Canada de prijzen zo’n 33 procent boven het historisch gemiddelde, afgezet tegen het inkomen. Wanneer je voor de prijzen als maatstaf de huren houdt, liggen de woningprijzen zelfs met maar liefst 87 procent te hoog.

Ook Nederland staat op de IMF-lijst. Vergeleken met de inkomens liggen de prijzen hier zo’n 20 procent te hoog, aldus het IMF. Afgezet tegen de huren zit het in Nederland wel goed, al stipt het IMF wel aan dat aangezien Nederland voor een groot deel sociale woningbouw heeft en geen optimaal werkende vrije huurmarkt, de vergelijking niet helemaal eerlijk is.

Het IMF roept alle landen nu op om haast te maken met beleid om meer oververhitting van de huizenmarkt tegen te gaan. Zo zou Nederland bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek nog verder kunnen verlagen.

Trouw: IMF: Prijs van woningen stijgt veel te snel

cc-foto: Alix Guillard

Geef een reactie

Laatste reacties (37)