Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Immigrant niet altijd verplichten taal te leren'

  •  
17-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
503 keer bekeken
  •  
ANP-Inburgeringscursus_Imams_300.jpg
Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling: Migratiepolitiek moet ook geen culturele eisen stellen aan migranten
Niet alle immigranten hoeven verplicht Nederlands te leren. Alleen als ze een baan hebben waarin dat onontbeerlijk is, zoals bij het contact met patiënten of leerlingen of als de staat werkgever is. Inburgeringscursussen moeten vervangen worden door niet-verplichte cursussen waarin waarden en vaardigheden van democratisch burgerschap worden geleerd en geoefend. Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel, zo meldt onder andere BNR.
BNR meldt dat de rode draad in het advies is dat anders moet worden aangekeken tegen mensen die zich in Nederland willen vestigen. Nu worden migranten in Nederland veelal gezien een last, ze moeten zo veel mogelijk worden geweerd. Maar Nederland moet hen juist zien als mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De negatieve toon van het migratiedebat ontmoedigt de komst van mensen die Nederland juist graag ziet komen, aldus de RMO. 
Lees meer bij BNR: Laat taaleis immigranten vallen En luister hier naar een debat tussen Albertine van Diepen van het RMO en Jan Schinkelshoek.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.