14

In Antwerpen wonen alleen blanke mensen

Nieuw promotiefilmpje moffelt helft van de bevolking weg

Moving Antwerp is een nieuw promotiefilmpje van de stad Antwerpen. Met het filmpje hoopt de stad organisatoren van congressen en bedrijven warm te maken voor Antwerpen. En dat doe je uiteraard door de mooie kanten van de stad te belichten. Van het MAS, over de kathedraal tot de haven, diamantsector en de modewereld. En door de bevolking te tonen. Althans, het blanke deel. Want in Antwerpen woont niemand van kleur.

Moving Antwerp from New Impact on Vimeo.

Het filmpje kan op internet op flink wat kritiek rekenen. De video is immers betaald van belastinggeld. “De enige personages die wat kleur brengen zijn de clichématige zwarte ober en twee joodse zakenmannen”, schrijft de Wereld Morgen. Het sociale medium Facebook zou Facebook niet zijn als het niet onmiddellijk met een briljante tegenbeweging zou komen.

Op de Facebookpagina People of Antwerp kunnen Antwerpenaren foto’s en filmpjes posten van het echte Antwerpen. In al haar kleur, met al haar diversiteit. Uit de meest recente burgertelling blijkt namelijk dat 42 procent van de Antwerpenaren roots in het buitenland heeft. De stad is daarmee de vierde meest gekleurde stad van Vlaanderen. Na Amsterdam telt Antwerpen bovendien de meest verschillende nationaliteiten ter wereld.

Het is overigens niet de eerste keer dat Antwerpen het ‘gekleurde’ deel van de bevolking buiten het zicht probeert te houden. De film van Jan Verheyen ‘Zot Van A’, gesponsord door de stad, is niet één gekleurde Antwerpenaar te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)