43

Incident in kerncentrale Oekraïne

Diederik Samsom: Bron van Jodium-131 gevonden?

Diverse Russische media maken melding van een incident in de centrale van Zaporizhia, naar verluidt een van de grootste kerncentrales van Europa. De berichten spreken elkaar tegen. Volgens een financiële nieuwssite zouden alle reactoren in de Oekraïne in alarmfase verkeren. Volgens andere bronnen is er een fout opgetreden die verder geen gevolgen heeft.

De aan de rivier de Dnjepr gelegen centrale stamt uit de jaren 80 en produceert ongeveer twintig procent van alle energie in Oekraïne. In het land is ook de centrale van Tsjernobyl gevestigd, verantwoordelijk voor de grootste kernramp uit de geschiedenis.

Op Twitter gonst het van de geruchten. Zo vraagt Diederik Samsom, Kamerlid voor de PvdA en nucleair expert, zich af of het incident wellicht een verklaring is voor de mysterieuze jodiumwolk die de voorbije weken boven Europa werd waargenomen.

Volgens Russian Market dat het nieuws bekend maakte via Twitter, zou het incident vrijdag hebben plaatsgevonden.

De nieuwssite Lenta.ru (Google vertaling) meldt dat een reactor van de centrale is losgekoppeld vanwege een storing maar dat er geen verhoogde straling is gemeten.

cc-foto: Expo Socialism

Geef een reactie

Laatste reacties (43)