56

‘IND dupeert duizenden kinderen’

[Video] Nieuwe Europese wetten en richtlijnen genegeerd ... Rechter: belang kinderen gaat boven belang staat om asielbeleid uit te voeren

Het gerechtshof in Den Haag heeft de Nederlandse staat vandaag verboden om een uitgeprocedeerde moeder van haar drie minderjarige kinderen te scheiden. De staat wilde de vrouw uit het centrum in Ter Apel zetten en de kinderen opvangen in een pleeggezin of tehuis, maar het hof verbiedt dat nu.


De immigratiedienst IND houdt bij het afgeven van verblijfsvergunningen onvoldoende rekening met de belangen van kinderen. Dat stellen twee deskundigen in een reportage van Uitgesproken EO. Volgens emeritus-hoogleraar Cees Groenendijk en Carla van Os van Defence for Children is de IND tegenwoordig verplicht bij elke beslissing inzake een verblijfsvergunning na te gaan wat de gevolgen zijn voor eventuele betrokken kinderen. De IND weerspreekt deze bewering. Zij stelt dat bij de opstelling van het vreemdelingenbeleid de belangen van kinderen al meegewogen zijn. Daardoor zou een individuele afweging van de belangen van kinderen niet nodig zijn. Maar volgens Groenendijk negeert de IND daarmee nieuwe Europese wetten en richtlijnen.   Immigratie-minister Gerd Leers, die de IND in zijn portefeuille heeft, wilde in de reportage niet reageren op de uitspraken van Groenendijk en Van Os.

De twee beschuldigen de IND ervan dat die bewust geen cijfers verzamelt over de effecten van het beleid inzake gezinshereniging. “Dan maken ze een probleem zichtbaar dat ze liever niet zichtbaar hebben”, aldus emeritus-professor Cees Groenendijk van het Centrum voor Migratierecht.
De IND registreert alleen hoeveel kinderen in het buitenland verblijven die eigenlijk bij hun ouders in Nederland willen wonen. Dat waren er in 2009 ruim 3.500. Maar er zijn ook veel ouders die in het buitenland verblijven, en die naar Nederland willen komen omdat hun kinderen hier al zijn. De IND houdt niet bij om hoeveel ouders het gaat, en hoeveel kinderen hierdoor hun ouders missen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)