4

IND zet voogden kindvluchtelingen zwaar onder druk

Defence for Children: voogden gepusht om vertrouwelijke informatie te geven zodat kind kan worden uitgezet

De IND oefent, ondanks de onafhankelijke positie van voogden, grote druk uit op voogden van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) om vertrouwelijke informatie af te staan. Het IND wil die informatie hebben om het kind te kunnen uitzetten. Kinderrechten lijken in de procedure ondergeschikt gemaakt aan een streng asielbeleid dat mogelijke nieuwkomers moet afschrikken, dat schrijft Defense for Children in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

Volgens het Kinderrechtenverdrag moeten kwetsbare kinderen extra bescherming krijgen, maar in Nederland is dat lang niet altijd het geval. Volgens Martine Goeman van Defence for Children schiet Nederland vooral tekort bij de opvang van oudere alleenstaande minderjarige asielzoekers, die op campussen wonen die onveilig zijn, schadelijk zijn voor hun ontwikkeling en waar geen perspectief is.

Uitgeprocedeerde ama’s zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren, maar volgens Kamerlid Joël Voordewind gaat het kabinet volledig voorbij aan de kwetsbaarheid van deze jongeren:

Als er een Nederlands kind vermist is, gaan – overigens zeer terecht – alle alarmbellen rinkelen. Politie komt in actie, Amber alerts worden verstuurd. Bij ama’s die vermist raken, wordt er soms niet eens aangifte gedaan.”

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Teeven worden kinderrechten in het Nederlandse vreemdelingenbeleid ‘vanzelfsprekend’ gerespecteerd. Hij ontkent dat de IND voogden onder druk zet. 

cc-foto: UNHCR

Geef een reactie

Laatste reacties (4)