19

Indiase nonnen in Santiago als slaven gehouden

In een klooster in het oude centrum van bedevaartstad Santiago de Compostela heeft de Spaanse politie afgelopen weekend drie nonnen bevrijd, die daar tegen hun wil in opgesloten hadden gezeten. De drie vrouwen, afkomstig uit India, hadden de bewaking van het besloten klooster Mercedarias de Santiago om de tuin weten te leiden, waardoor de politie ingeschakeld kon worden.

De vrouwen zijn veertien tot vijftien jaar geleden vanuit India naar het besloten klooster gehaald om er te werken. De moederoverste chanteerde hen door te stellen dat ze onmiddellijk gedeporteerd zouden worden naar India als ze het klooster zouden verlaten. Weggaan betekende automatisch deportatie naar India: het zou twee onwillige collega’s eerder zijn overkomen. En dus bleven de vrouwen aan het werk. Ze zouden uitputtend werk moeten doen van zes uur ’s ochtends tot middernacht.

De politie meent dat de vrouwen onder zware psychologische druk stonden. In een uitgelekt politierapport staat onder meer:

De Indiase nationaliteit, de totale afsluiting van de buitenwereld en de harde dagelijkse omstandigheden in het klooster, indoctrinatie, excessieve werktijden en slechte voeding.

De aartsbisschop van Santiago laat in een reactie weten dat verblijf in het klooster vrijwillig is. Om vrijstelling te krijgen moet een canonieke proces worden gevolgd. De drie inmiddels bevrijde nonnen waren al anderhalf jaar in de weer om toestemming te krijgen om het klooster te mogen verlaten.

De Volkskrant: Klooster in bedevaartsoord zou Indiase nonnen gevangen houden

cc-foto: Javier Hablardocito

Geef een reactie

Laatste reacties (19)