Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indiase nonnen in Santiago als slaven gehouden

  •  
28-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3980811276_edde0b017e_b
In een klooster in het oude centrum van bedevaartstad Santiago de Compostela heeft de Spaanse politie afgelopen weekend drie nonnen bevrijd, die daar tegen hun wil in opgesloten hadden gezeten. De drie vrouwen, afkomstig uit India, hadden de bewaking van het besloten klooster Mercedarias de Santiago om de tuin weten te leiden, waardoor de politie ingeschakeld kon worden.
De vrouwen zijn veertien tot vijftien jaar geleden vanuit India naar het besloten klooster gehaald om er te werken. De moederoverste chanteerde hen door te stellen dat ze onmiddellijk gedeporteerd zouden worden naar India als ze het klooster zouden verlaten. Weggaan betekende automatisch deportatie naar India: het zou twee onwillige collega’s eerder zijn overkomen. En dus bleven de vrouwen aan het werk. Ze zouden uitputtend werk moeten doen van zes uur ’s ochtends tot middernacht.
De politie meent dat de vrouwen onder zware psychologische druk stonden. In een uitgelekt politierapport staat onder meer:
"De Indiase nationaliteit, de totale afsluiting van de buitenwereld en de harde dagelijkse omstandigheden in het klooster, indoctrinatie, excessieve werktijden en slechte voeding."
De aartsbisschop van Santiago laat in een reactie weten dat verblijf in het klooster vrijwillig is. Om vrijstelling te krijgen moet een canonieke proces worden gevolgd. De drie inmiddels bevrijde nonnen waren al anderhalf jaar in de weer om toestemming te krijgen om het klooster te mogen verlaten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.