17

Indonesische orang-oetans op randje van uitsterven

Door bosbranden is al een derde van de populatie omgekomen

De 200 orang-oetans die leven in het regenwoud rond Atjeh in Indonesië zullen binnen enkele weken uitsterven. Dat meldt milieugroep Red Tripa. De apen worden bedreigd door palmoliebedrijven. Ze leven in het noorden van Sumatra in het natuurgebied Rawa Tripa waar tweedederde van het land in gebruik is voor de winning van palmolie.

Natuurorganisaties maakten eerder bekend dat door bosbranden al een derde van de orang-oetan populatie lijkt omgekomen. Volgens Red Tripa woordvoerder is op satellietbeelden duidelijk te zien hoe de bosbranden die vorige week in het gebied woedden een bedreiging kunnen zijn voor de apen. Als de branden niet gestopt worden kan dat het einde betekenen van de gehele dierenpopulatie dieren in het regenwoud. Daartussen zitten ook beschermde diersoorten als tijgers en beren.

Indonesië is een van ’s werelds grootste producenten van palmolie dat onder andere wordt gebruikt in zeep en eetbare producten. Op heel Sumatra leven nu nog zo’n 6600 orang-oetans.

Volkskrant: Orang-oetans Atjeh op rand uitsterven door bosbrand

cc-foto: Patries71

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)