11

Informateur rondt eerste verkenning af

Rosenthal werkt aan eindverslag voor koningin Beatrix

Informateur Uri Rosenthal heeft zijn verkennende gesprekken voor de vorming van een nieuw kabinet afgerond. Hij werkt nu aan zijn eindverslag voor koningin Beatrix. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Uri Rosenthal (VVD) kreeg enkele dagen na de verkiezingen de opdracht te zoeken naar een meerderheidskabinet. De eerste optie die hij moest onderzoeken was een coaltie waaraan in ieder geval de VVD als grootste partij en de PVV als grootste winnaar zouden deelnemen. Hij voerde gesprekken met de VVD, PVV en het CDA, maar concludeerde dat een rechts kabinet niet mogelijk bleek. VVD-leider Mark Rutte brak eerder deze week gesprekken af met PvdA, D66 en GroenLinks, waardoor de zogeheten Paars-plus coalitie voorlopig ook van de baan lijkt 
Rosenthal heeft ook gesprekken gevoerd met de partijen over de mogelijkheden een middenkabinet te vormen van VVD, PvdA en CDA, eventueel aangevuld met D66 en GroenLinks. Het middenkabinet werd afgewezen door PvdA-voorman Job Cohen. De vijfpartijen-optie kon niet de goedkeuring van D66 en GroenLinks wegdragen.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)