73

Informateurs: ‘PaarsPlus vrijblijvendheid ver voorbij’

Jacques Wallage (PvdA): 'Opmerkelijk goede onderlinge verstandhouding'

De onderhandelingen over een mogelijke PaarsPlus-coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks verlopen stevig en constructief. Dat hebben de informateurs Wallage (PvdA) en Rosenthal (VVD) verklaard tijdens een persconferentie. Het was voor het eerst sinds het begin van de gesprekken vorige week dat er informatie over de coalitievorming naar buiten werd gebracht.

De Volkskrant schrijft:

Rosenthal omschrijft de gesprekken die afgelopen week zijn gevoerd als stevig en serieus. ‘De fractievoorzitters zijn op zoek naar wat hun partijen verbindt, niet wat hen scheidt. Op het gebied van bezuinigingen en de begroting is al ‘flink wat in kaart gebracht’. Het gaat daarbij onder andere over aanpassingen van de AOW, de WW, reintegratie, scholing en vereenvoudiging van allerlei regelingen, aldus Rosenthal.

Desgevraagd voegde Rosenthal toe dat ook gezondheidszorg tot die onderwerpen behoort. De informateurs laten de vier partijen vooral met elkaar praten en doen af en toe suggesties voor mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld door te wijzen op adviezen van buiten. De informateurs ontvangen volgens eigen zeggen dagelijks zo’n 80 adviezen.

De informateurs konden nog niet zeggen of er echt een PaarsPlus-kabinet gaat komen. Volgens Rosenthal zijn de gesprekken wel de vrijblijvendheid ver voorbij.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)