35

ING geeft kersverse vaders een maand vaderschapsverlof

Mannelijke werknemers van de ING die vader worden, kunnen volgend jaar een maand vaderschapsverlof krijgen. Betaald, welteverstaan. Na die eerste maand mogen zij desgewenst nog eens drie maanden onbetaald verlof opnemen. Een unicum in Nederland.

De afspraken staan in de nieuwe cao die maandag werd gepresenteerd. Volgens deskundigen kan de cao van de ING voor een sneeuwbaleffect gaan zorgen binnen andere bedrijven en sectoren. ‘Dit is zeker iets wat we ook in andere cao’s geregeld willen hebben,’ aldus FNV-onderhandelaar Gerard van Hees. De nieuwe afspraken komen voort uit onderhandelingen tussen de bank en vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond.

Met de beslissing loopt de ING ver vooruit op de officiële wetgeving op dit gebied, wetgeving waarin Nederlandse vaders er bekaaid vanaf komen. Op dit moment moeten zij het doen met twee schamele verlofdagen. Een eerder voorstel om dit uit te breiden naar een nog altijd schamele vijf dagen, werd door de VVD getorpedeerd omdat de uitbreiding ‘te controversieel’ zou zijn.

ING is overigens niet het enige bedrijf dat de wettelijke twee dagen aan de kant schuift voor een eigen regeling. Het AD weet te melden dat kersverse vaders bij marketingbureau Yonego vier weken verlof krijgen en bij Mastercard en consultancybedrijf &samhoud is dat zelfs acht weken. In de landen om ons heen is het wettelijk wel beter geregeld: in België, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zweden hebben mannen recht op minimaal twee weken vaderschapsverlof.

cc-foto: Christian Scheja

Geef een reactie

Laatste reacties (35)