18

Inheemse volken omarmen Avatar

'Het gebeurt ook hier op aarde'

De organisatie Survival International heeft bij inheemse volken verhalen verzameld die lijken op wat de Na’vi in de film Avatar overkomt.

Dat staat op de website van BNR te lezen. Zo komt onder andere een vertegenwoordiger van de Penan, een volk uit het Maleisische deel van Borneo, aan het woord:

Het bos verzorgt ons, en wij verzorgen het bos. We begrijpen de planten en de dieren omdat we daar al vele, vele jaren leven, sinds de tijd van onze voorouders. Het Na’vi volk in Avatar huilt omdat hun bos is vernietigd. Datzelfde geldt ook voor de Penan. Houtkapbedrijven vellen onze grote bomen en vervuilen onze rivieren, en de dieren waar we jacht op maken sterven uit.

Davi Kopenawa Yanomami:

Mijn Yanomami volk heeft altijd in vrede geleefd met het woud. Onze voorouders hebben ons geleerd het land en de dieren te begrijpen. We hebben deze kennis zorgvuldig gebruikt omdat ons bestaan ervan afhangt. Mijnwerkers zijn mijn Yanomami land binnengedrongen. Een vijfde van onze mensen zijn gestorven door ziektes die we nooit hebben gekend.

En Jumanda Gakelebone uit de Kalahari-woestijn:

Wij Bosjesmannen zijn de eerste inwoners van zuidelijk Afrika. Het recht dat we hebben op ons land wordt ons ontzegd en we doen een klemmend beroep op de wereld om ons te helpen. De film Avatar maakt me blij omdat het de wereld laat zien hoe het is om een Bosjesman te zijn, en wat ons land voor ons betekent. Land en Bosjesmannen zijn dezelfden.

De directeur van Survival International Stephen Corry waarschuwt dat de laatst overgebleven inheemse volken opgejaagd worden als de Na’vi uit Avatar. Ze worden bedriegd met uitsterven, omdat hun land vanwege de natuurlijke rijkdommen wordt toegeëigend, aldus Corry.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)