Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Integratie? Wat is dat?

  •  
31-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
willemstad.jpg
Shocking: Nederlanders op Curaçao: 'De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger'
In Nederland wordt de afgelopen jaren steeds meer gehamerd op integratie voor immigranten. Sterker nog, het lijkt er steeds meer op dat assimilatie de nieuwe norm wordt. Maar wanneer Nederlanders naar het buitenland vertrekken, passen wij ons dan wel aan? In het NTR-programma ‘Onder elkaar’ komen Nederlanders aan het woord die dit koude kikkerlandje hebben omgeruild voor het warme Curaçao.
Bekijk de video in andere formaten. Leven als God in Frankrijk, maar dan in Curaçao, dat klinkt heerlijk, toch? Maar moet je je dan ook aanpassen aan je omgeving, of kun je als Nederlander er gewoon je oude Hollandse gang gaan? Het eiland was immers ooit van “ons”.
Uit het NTR-programma ‘onder elkaar’ blijkt dat er op het eiland een tweedeling is tussen de Nederlanders die zich wel aanpassen en zij die zich niet aanpassen en zich alleen omringen met andere Nederlanders. Het verschil tussen de groep die wel integreert en de groep die zich afzondert is pijnlijk. Hoewel beiden in het programma aan het woord komen, zijn het de uitspraken van lieden uit de afgezonderde groep die blijven hangen. 
De NTR kondigt deze aflevering aan met de volgende tekst:
‘De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. De Antilliaan heeft vaak een hekel aan de grote groep die tot de Nederlandse elite behoort. Hun arrogantie, hun eigen gewoontes die zij hebben zonder het te beseffen, het is voor de Antilliaan vaak een doorn in het oog.
In het programma wordt een aantal bewoners van het eiland aan het woord gelaten. Wanneer het onderwerp ‘slavernij’ wordt aangekaart, schieten de makamba’s (Nederlanders) in de verdediging. Het schaamrood komt er niet bij kijken, maar had die kaken best mogen kleuren:
Jongens, doe normaal. Laten we nou eerlijk zijn. Dat slavernij verleden, moet je luisteren, ze zijn hier gekomen, waar hadden ze anders heen gemoeten? […] Dan hadden ze nog in Afrika gezeten, met een peniskoker om en een rieten rokje aan.” [sic]
Een ander beaamt tegen het einde van de uitzending dat de bevolking van Curaçao de Nederlanders inderdaad dankbaar moet zijn voor de slavernij. Wederom met het “argument” dat ze anders nog steeds in Afrika hadden gezeten:
Ik word er soms heel kwaad over, want ik zeg keihard, jullie moeten God danken op je blote knieën dat onze voorouders in de 17e eeuw begonnen zijn met slaven hiernaartoe te brengen, waar jullie afstammelingen van zijn. Jullie hebben nu een veel beter leven. Was dat niet gebeurd dan zag de wereld er heel anders uit. En dan leefden jullie nog daar in de Ivoorkust en hoe heten die landen allemaal, met die botjes door de neus heen en die rieten rokjes. Je moet het positief zien. Het is niet goed te keuren wat er gebeurd is, maar het is geschiedenis.
Je moet het hem nageven, met één ding had de laatstgenoemde spreker wel gelijk, en dat is dat de wereld er inderdaad geheel anders had uitgezien zonder slavernij. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.