33

Interim-premier Oekraïne: welkom in hel

Economische crisis en gerommel op de Krim stellen nieuwe machthebbers voor grote uitdagingen

Arseni Jatsenjoek, de beoogde interim-premier van Oekraïne, voorziet dat hij een hard beleid zal moeten voeren om het land uit de crisis te krijgen. “We zullen impopulaire maatregelen moeten nemen, want de vorige regering en president waren zo corrupt, dat ons land er financieel slecht aan toe is. We staan aan de rand van de afgrond.”


De economie van Oekraïne heeft zwaar geleden onder de aanhoudende onrust in het land. Buitenlandse investeerders raken hierdoor afgeschrikt, zo meldt de NOS. Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om hulp gevraagd, maar daar zullen waarschijnlijk strenge voorwaarden aan worden verbonden. Mogelijk moet de Oekraïense munt, de grivna, devalueren, waardoor het leven in het land duurder zal worden.

De nieuwe machthebbers in Oekraïne schoven gisteren Jatsenjoek naar voren om het land te leiden tot de verkiezingen op 25 mei. Het parlement zal waarschijnlijk vandaag instemmen met zijn benoeming. Over zijn eigen toekomst als politicus maakt Jatsenoek zich geen illusies. “Dit is een regering van zelfmoordenaars”, zegt hij tegen de BBC. “Welkom in de hel.”

De huidige interim-president, Toertsjinov (foto), vindt het belangrijk dat Jatsenjoek zo snel mogelijk aan het werk kan. “De roversbende die Kiev overspoelde met bloed is weg, maar nu heeft niemand de leiding. De Oekraïense regering moet nu weer opgebouwd worden.”
Gerommel op de Krim
Op de Krim worden de nieuwe leiders meteen voor een grote uitdaging gesteld. Daar hebben gewapende mannen het gebouw van het parlement en de regionale regering bezet. Wie het pand precies hebben ingenomen, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de Krim-Tataren in het gebied gaat het om mannen in uniformen zonder herkenbare insignes. Volgens ooggetuigen wappert de Russische vlag op het dak van het regeringsgebouw. Bij het gebouw zijn ongeveer 100 politiemensen verzameld. De deuren lijken gebarricadeerd, zo meldt de Volkskrant.

Interim-president Toertsjinov heeft opgeroepen tot kalmte en gezegd dat hij zijn veiligheidstroepen de opdracht heeft gegeven alles te doen wat nodig is, om burgers te beschermen.

Intussen staan Russische straaljagers aan de westelijke grens van het land zijn gevechtsklaar, zo heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag bekend gemaakt. “Er wordt constant gepatrouilleerd in de grensregio”, zegt het Russische ministerie van Defensie in een verklaring. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Moskou “alles zal doen om de rechten van de landgenoten in Oekraïne te beschermen en in actie komt als die rechten worden geschonden.”

Toertsjinov heeft gewaarschuwd dat Russische troepenbeweging buiten de basis van de Zwarte Zeevloot wordt gezien als “een daad van agressie’.

NOS: Interim-premier: welkom in de hel

Volkskrant: Crisis Oekraïne: Russische straaljagers ‘gevechtsklaar’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)