3

Interim-regering Egypte treedt af

Interim-premier Hazem el-Beblawi geeft geen officiële reden ... Volgens speculaties maakt hij de weg vrij voor legerleider El Sisi om zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen

Maandag kondigde de Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi aan dat zijn interim-kabinet haar functie neerlegt. El-Beblawi, die zeven maanden geleden werd aangesteld, gaf geen duidelijke reden voor het opstappen. Gespeculeerd wordt nu dat hij de weg vrij moet maken voor legerleider Abdel Fattah al-Sisi om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Al-Sisi was in de interim-regering de minister van Defensie.


Volgens Al-Ahram, het staatsnieuwsmedium, heeft het kabinet na een bijeenkomen van 15 minuten besloten af te treden. Al Jazeera-correspondent Nicole Johnson zegt dat het nog niet duidelijk is wie exact aftreedt. “Is het het hele kabinet?” vraagt Johnston zich af. Ze vindt het aannemelijker dat el-Sisi in zijn functie blijft, maar nieuwe kabinetsleden krijgt.

Tegenover Reuters verklaart een Egyptische ambtenaar dat de regering is afgetreden om ruimte te bieden aan el-Sisi: “Dit is gedaan als een stap die nodig was voor de aankondiging van Sisi dat hij mee zal dingen naar het presidentschap.”

De regering-Beblawi is in juli vorig jaar benoemd, nadat president Morsi was afgezet. De afgelopen weken zijn er talloze stakingen geweest in Egypte. Het volk verwijt Beblawi onder meer een gebrek aan lef. De interim-premier zou geen beslissingen durven te nemen en is het niet gelukt de economie uit het slop te trekken.

El Beblawi blijft vooralsnog aan als interim-premier en zal een nieuw kabinet vormen.

Lees ook op Joop: Egyptische legerleider wil president worden

Geef een reactie

Laatste reacties (3)