Laatste update 14:17
9

Internationaal steun voor Ploumen om Trumps anti-abortusplan te dwarsbomen

Minister Ploumen (PvdA) lanceerde eind januari het plan om een nieuw fonds op te richten om abortus en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen in ontwikkelingslanden veilig te stellen, nu president Donald Trump een streep door de Amerikaanse bijdrage van 600 miljoen dollar heeft gezet. Ploumen heeft nu zeven landen bereid gevonden haar te helpen bij het opzetten van het nieuwe fonds. Op 2 maart wordt in Brussel een conferentie gehouden, welke als aftrap zal gelden voor het bijeenbrengen van het geld. Zweden, Denemarken, Canada, België, Luxemburg, Finland en de Kaapverdische Eilanden helpen bij de organisatie.

In totaal hebben zich maar liefst zeventien landen achter haar initiatief geschaard.

Tal van organisaties die afhankelijk zijn van de subsidie van Donald Trump worden door zijn maatregel getroffen. Hij is overigens niet de eerste president die een streep door het fonds zet: sinds Reagan doet iedere Republikeinse president dat. Iedere Democratische president mag het hierop weer in ere herstellen.

Dankzij Ploumen kunnen veilige abortussen in de toekomst mogelijk blijven en hoeven vrouwen geen toevlucht te zoeken tot illegale en riskante praktijken.

NOS: Ploumen krijgt hulp van zeven landen bij aftrap abortus-fonds

Lees ook op Joop: Pegels voor Ploumen, middelvinger voor Trump

Geef een reactie

Laatste reacties (9)