30

Internationaal strafhof wil Khadaffi vervolgen

Update:  Update Khadaffi is controle over olie kwijt ... EU besluit tot wapenembargo en bevriezing van tegeoeden. Legeraanvallen op burgers onderzocht

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil de Libische president Muammar Khadaffi vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Dat meldt Trouw maandag. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft een team samengesteld dat gaat bekijken of de aanvallen op burgers door legereenheden voldoende grond zijn om strafvervolging in te stellen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg afgelopen weekend om een onderzoek.

Het onderzoeksteam heeft nu al intensieve contacten met Libische ambtenaren en legerofficieren. zo meldt Trouw. Het is zaak om de commandostructuren goed in kaart te brengen, zodat duidelijk wordt welke mensen voor welke beslissingen verantwoordelijk kunnen worden gesteld. ‘Binnen enkele dagen’ hoopt de hoofdaanklager te kunnen zeggen of er een officieel onderzoek over de burgersdoden kan worden gestart.

Update 15.30

De EU-landen zijn het maandagmiddag eens over de op te leggen sancties tegen Libie. Het land wordt een wapenembargo opgelegd en de tegoeden bij Europese landen worden bevroren. Ook hebben Libische leiders hebben geen toegang meer tot de Europese Unie. Dat meldt de NOS.

Update 16.30

De Volkskrant meldt dat Khadaffi niet langer de controle heeft over het merendeel van de olie- en gasvelden in zijn land. Dat zei Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) maandag. De Duitse eurocommissaris wees het idee om de olie-export uit Libië te blokkeren af, omdat de meeste installaties in handen zijn van oppositiegroepen. ‘We zouden de verkeerde mensen straffen’, zei hij.

Lees meer bij Trouw: Strafhof wil Kadafi vervolgen

Volkskrant: Khadaffi is controle over olievelden kwijt

Geef een reactie

Laatste reacties (30)