55

‘Internationale concurrentiepositie verslechtert’

CBS: Op het gebied van innovatie loopt Nederland achter de feiten aan

Het Nederlandse innovatieklimaat raakt steeds verder verwijderd van de top. Afgemeten tegen twintig andere hoog geïndustrialiseerde landen geeft Nederland steeds minder uit aan onderzoek en ontwikkeling. Het percentage van het bbp besteedt aan onderzoek en ontwikkeling was in 2010 lager dan in de periode 2001 tot 2005. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert daaruit dat de concurrentiepositie van Nederland is verslechterd.

Het gat tussen de koplopers en ‘de rest’ is alleen maar groter geworden, blijkt uit het CBS-rapport ‘Het Nederlandse ondernemingsklimaat in cijfers 2012’. Landen als Finland, Oostenrijk en de VS geven twee keer zoveel uit als Nederland.

Ook keek het CBS naar de opbrengst van de investering. Voor Nederland is die opbrengst laag met een aandeel van slechts 15 procent. Toplanden als Duitsland en Finland halen ongeveer 25 procent omzetaandeel.

Zorgelijk is de Nederlandse positie als het gaat om het aandeel werkgelegenheid in de hightech industrie en de hightech dienstverlening. Nederland loopt daarbij in vergelijking met alle referentielanden achter. Met slechts een aandeel van 2,5 procent moet Nederland zelfs Tsjechië voor zich laten.

Als het om octrooiaanvragen gaat, steekt Nederland nog wel boven het gemiddelde uit, maar de voorspelling van het CBS is dat ook dit aandeel achteruit zal gaan omdat maar een paar multinationals, die hun hoofdkantoren nu nog in Nederland hebben, het merendeel van die aanvragen voor hun rekening nemen.

De Strip op de High Tech campus van Eindhoven

Trouw: Nederland is traag met innovatie

cc-foto: Manfred.d

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)